Екологи вимагають провести знезараження Нотр-Дама

Екологи вимагають провести знезараження Нотр-Дама

Укрінформ
Французька громадська організація захисників навколишнього середовища «Робін Гуд» (Robin des bois) вимагає провести санітарну обробку собору Паризької Богоматері, який дуже постраждав від пожежі.

Про це повідомляє RFI.

«Після того, як розплавилися 300 тонн свинцю, що був в оздобленні шпиля собору і на його даху, Нотр-Дам став зараженим майданчиком. На сьогодні собор є купою токсичних відходів», - йдеться в комюніке від 19 квітня.

Крім того, екологи вимагають, щоб влада оприлюднила інформацію про всі токсичні речовини, що залишилися в соборі після пожежі.

Читайте також: Бджоли собору Нотр-Дам вижили після пожежі

«Санітарні служби мають перевірити воду, якою гасили Нотр-Дам, попіл, кіптяву, будівельне сміття, щоб гарантувати безпеку людям, які працюють над відновленням собору», - попереджає асоціація, зазначаючи, що жителі острова Сіте можуть вдихати пил, що містить свинець, протягом кількох місяців і навіть років.

Асоціація також просить, щоб служба Airparif, яка стежить за станом повітря в Парижі, провела аналіз на вміст свинцю.

Як повідомляв Укрінформ, собор Паризької Богоматері значно постраждав у результаті пожежі, що сталася 15 квітня. Вогнем знищено головний шпиль і дві третини дерев'яного даху собору. Вціліли дві вежі і фасад. Також вдалося евакуювати і зберегти основні духовні реліквії і скарби собору Паризької Богоматері.

Читайте також: Протестувальникам у Парижі заборонили наближатися до Нотр-Дам

Президент Франції Еммануель Макрон у зверненні до нації висловив переконання, що собор буде відновлено протягом п'яти років - до проведення в Парижі Олімпіади в 2024 році.

Зараз оголошено глобальний збір коштів на відновлення Нотр-Дам де Парі.

Уряд Франції оголосив міжнародний конкурс з відновлення дерев'яного шпиля собору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-