За час пандемії у Євросоюзі - понад 400 тисяч смертей від COVID-19

За час пандемії у Євросоюзі - понад 400 тисяч смертей від COVID-19

Укрінформ
Від початку пандемії коронавірусу в країнах ЄС від наслідків цієї хвороби померло понад 400 тисяч людей.

Про це заявила єврокомісар з питань здоров’я та продовольчої безпеки Стелла Кіріакідес на пленарному засідання Європарламенту у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З весни минулого року ми в ЄС втратили більше 400 тисяч життів. З появою нових, більш заразних штамів вірусу, які вже виявлені у країнах-членах, ми все ще дуже далекі від подолання пандемії. Але ми також перегорнули цю сторінку і почали 2021 рік з отримання потужного інструмента, який дасть змогу покласти край цій пандемії. Щодня в усьому Євросоюзі вакцинуються пріоритетні групи населення з використанням безпечних та ефективних вакцин - від BioNTech/Pfizer та Moderna», - зауважила єврокомісар.

Читайте також: Президент Євроради запросив лідерів ЄС на віртуальний саміт 21 січня

Вона повідомила, що Європейське медичне агентство (ЕМА) вже отримало подання на авторизацію вакцини AstraZeneca та очікує отримати заявки від інших фармакологічних компаній у наступні місяці.

Водночас державний секретар із закордонних справ Португалії, що головує у ЄС, Ана Марія Закаріас наголосила на тому, що епідеміологічна ситуація в Європі викликає велике занепокоєння.

«Наслідки збільшення соціальних контактів під час зимових свят, як і поява нових, дуже заразних штамів коронавірусу, означають, що ситуація, ймовірно, погіршуватиметься, перш ніж настане покращення. Багато країн-членів вирішили продовжити або навіть посилити суворі обмежувальні заходи, коли їхні системи охорони здоров’я знову опинилися під тиском. При цьому всі ми відчуваємо втому від пандемії і бачимо жахливі економічні та соціальні наслідки нових локдаунів. Водночас усвідомлюємо, що в цих умовах маємо зберегти Спільний ринок та Шенген», - зауважила представник Португальського головування ЄС.

Читайте також: Коронавірус у світі: кількість хворих перевищила 96 мільйонів

Вона наголосила, що початок вакцинації в країнах Євросоюзу дає надію на зміни і повернення до нормального ритму життя.

Закаріес нагадала, що Євросоюз зміг отримати вакцини протягом менш ніж року від початку пандемії, що є величезним досягненням науки та результатом зусиль багатьох тисяч людей. Цей успіх став можливим завдяки спільному європейському підходу до вирішення проблеми.

«Зараз ми потребуємо більше вакцин та скоординованої кампанії вакцинації у країнах-членах», - додала представниця Португальського головування ЄС.

За її словами, сьогодні протягом дня Єврокомісія представить новий робочий документ із пропозиціями щодо розвитку європейської стратегії боротьби з коронавірусом. Обговорити його планується під час віртуального саміту ЄС 21 січня.

За даними Worldometer, у світі зареєстровано 96 078 706 випадок коронавірусу, зокрема 2 051 401 летальний, одужало 68 747 387 людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-