Польща відзначає День Конституції

Польща відзначає День Конституції

Укрінформ
Польща відзначає у вівторок, 3 травня, 231-у річницю з дня проголошення першої конституції країни.

У Варшаві відбуваються урочисті заходи з приводу національного свята за участю перших осіб держави, передає кореспондент Укрінформу.

З цієї нагоди у неділю вранці у Варшаві відбулося святкове богослужіння за участю політичного керівництва Польщі.

картина Казімежа Войняковського
картина Казімежа Войняковського "Прийняття Конституції 3 травня", 1806 року, з колекції Muzeum Narodowe w Warszawie

“231 рік тому було прийнято постанову Великого Сейму про встановлення Конституції. Це був перший в Європі і другий у світі, після американського, сучасний, революційний і системний документ, який виявився неприйнятним для наших абсолютистських, антидемократичних сусідів, пізніших загарбників - Пруссії, Росії та Австрії. Так чи інакше, польська Конституція була більш прогресивною від заокеанської (американської - ред.), бо виключала рабство”,- написав у Фейсбуці прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Читайте також: На конференцію донорів для України у Варшаву приїдуть делегації більш як десяти країн

Він підкреслив, що з поваги до історії та вчення батьків Конституції 3 травня треба зробити усе можливе, щоб Польща була безпечною, а завойовницька політика, яка базується на “грабежах, геноциді, втручанні в життя суверенних народів і викраденні чужих земель буде викорінена раз і назавжди”

“Це має стати тривалим польським внеском у світову історію”, - констатував Моравецький.

У свою чергу президент РП Анджей Дуда вручив у Варшаві державні нагороди, підкресливши, що 3 травня – винятковий день, оскільки понад 230 років тому було ухвалено документ, всупереч усім несприятливим обставинам того часу.

Польщу з Днем конституції привітав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він висловив вдячність Польщі та польському народові за те, що сьогодні Київ і Варшава стоять на одному боці, відстоюючи демократичні принципи.

Читайте також: Посол Ціхоцький залишається у Києві - МЗС Польщі

Перша Конституція Речі Посполитої була ухвалена Сеймом 3 травня 1791 року. Її вважають однією з найстаріших у Європі. Втім спроба імплементації положень цього документа зазнала невдачі через спротив місцевих магнатів і окупацію польського королівства російськими військами в 1792 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-