Президентка Грузії вимагає скликати Раду безпеки після скасування віз росією

Президентка Грузії вимагає скликати Раду безпеки після скасування віз росією

Укрінформ
Президентка Грузії Саломі Зурабішвілі вимагає проведення засідання Ради безпеки та розгляду питання щодо запровадження тримісячних віз для громадян рф.

Про це вона сказала на брифінгу у контексті підписання путіним указу про скасування візового режиму та обмежень на перельоти для громадян Грузії, передає Укрінформ із посиланням на Грузія Online.

«Час, як я неодноразово просила, Раді безпеки зібратися, зібратися публічно, і обговорити, навпаки, запровадження 3-місячних віз, яке нам необхідне, навіть з урахуванням внутрішніх викликів, потрібен більший контроль з боку держави за росіянами, які в'їжджають до країни і залишаються в ній, і необхідно вжити якихось заходів, щоб усе це потрапило до нормальних, цивілізованих рамок. Ми є толерантною країною, приймаємо всіх, це було видно за останній рік, але є речі, які не можуть відбуватися в країні», - заявила Зурабішвілі.

За її словами, скасування росією візового режиму та відновлення прямого авіасполучення — це провокація, яка спричинить бурхливу реакцію громадськості.

«Суспільство чудово розуміє, що коли росія робить такі кроки, вона робить це виходячи зі своїх інтересів. Шкода, що наш уряд ще не зрозумів і не подумав про історію та всі приклади, що росія ніколи не реагує на поступки уряду поступками, відповідає тим, що ускладнить ситуацію, це її постійний метод поведінки, і уряд має про це подумати», - наголосила Зурабішвілі.

Водночас глава МЗС Грузії Ілля Дарчіашвілі та спікер парламенту Шалва Папуашвілі підтримали рішення путіна. За їхніми словами, москва раніше в односторонньому режимі запровадила візовий режим для громадян Грузії та заборону на авіасполучення, а новий крок "полегшить життя грузинським громадянам".

"Я думаю, міжнародне співтовариство, як і наше населення, переконалося, що це найправильніший і найсумлінніший підхід – з одного боку, ми відкриті для міжнародних зусиль, спрямованих на примус росії до припинення її агресивної війни в Україні шляхом обмеження санкціями. З іншого боку, ми не запроваджуємо додаткових двосторонніх санкцій, виходячи з національних інтересів нашого населення, щоб не загострювати відносини, тому що, звісно, Грузія, як і раніше, перебуває в зоні підвищеного ризику можливого військового конфлікту з росією", – заявив Папуашвілі.

Заступник міністра економіки Грузії Маріам Кврівішвілі заявила журналістам, що жодна авіакомпанія і жоден літак, які перебувають під санкціями, не здійснюватимуть рейси у країні.

Читайте також: Адміністрації президента та уряду Грузії посперечалися через візит глави держави до Франції

Як повідомлялося, 10 травня путін підписав укази про скасування візового режиму для громадян Грузії та пряме авіасполучення з цією країною.

Згідно з указом, з 15 травня 2023 року громадяни Грузії в'їжджатимуть та виїжджатимуть з рф без оформлення віз на підставі чинних документів, що посвідчують особу. Виняток становлять "громадяни, які в'їжджають з метою здійснення трудової діяльності або терміном понад 90 днів, зокрема з метою здобуття освіти".

Іншим указом скасовується заборона на повітряні перевезення із росії до Грузії, запроваджені указом від 21 червня 2019 року.

Читайте також: Законопроєкт про «іноагентів» відкликають із парламенту Грузії

росія припинила авіасполучення з Грузією 8 липня 2019 року після інциденту за участю депутата держдуми Сергія Гаврилова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-