Війна та викрадення до Росії: у ПАРЄ почалися слухання про долю українських дітей

Війна та викрадення до Росії: у ПАРЄ почалися слухання про долю українських дітей

Укрінформ
Президент ПАРЄ Тіні Кокс відкрив слухання Парламентської асамблеї Ради Європи щодо ситуації з українськими дітьми, які відбуваються сьогодні в Парижі.

Слухання присвячені як українським дітям, які наразі перебувають у країнах-членах Ради Європи, так і депортації та примусовому переміщенню дітей Російською Федерацією, передає кореспондент Укрінформу.

«Мета цієї зустрічі – продовжувати виконувати наші зобов’язання перед українським суспільством. Мені би дуже хотілось, щоб наша Асамблея знайшла рішення, як ми можемо допомогти повернути дітей, вивезених з України. Ми також хочемо полегшити життя дітям, які залишаються в Україні», - заявив президент ПАРЄ Тіні Кокс.

За його словами, українські діти є головними жертвами цієї війни, і багато з них опинились в його країні (Нідерландах). «Ми щасливі, що можемо прийняти їх у себе, але мусимо розуміти, що як би гарно ми про них не дбали, ці діти все одно залишаються жертвами. Ми маємо робити, що ми можемо – якнайкраще сфокусуємось на їхніх освітніх можливостях та доступі до системи охорони здоров’я», - сказав Кокс.

Віце-президент ПАРЄ Олена Хоменко закликала скористатися усіма можливостями Асамблеї, аби виробити реальні інструменти для допомоги українським дітям.

Читайте також: Україні вдалося повернути 387 із майже 20 тисяч викрадених Росією дітей

«Після початку російської агресії проти України Асамблея висловила рішуче політичне зобов'язання допомогти українській владі, зокрема, допомагати у пошуку можливих рішень для безпечного повернення депортованих з України дітей до їхніх родин», - заявила Хоменко.

Заступник міністра охорони здоров'я України з міжнародних питань Марина Слободніченко розповіла, як працюють в умовах війни українські дитячі лікарні, а також про програми для лікування українських дітей за кордоном.

Презентацію про доступ маленьких переселенців до охорони здоров'я та про те, як Латвія дбає не лише про фізичне, а і про ментальне здоров’я, представила голова правління Фонду дитячих лікарень Латвії Лієне Дамбіна.

Українську владу на засіданні представляють Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець та заступник Генерального прокурора України Вікторія Литвинова.

Вечірня частина слухань, під час якої головуватиме Олена Хоменко, буде присвячена дітям, депортованим або примусово переміщеним до Російської Федерації, Білорусі або на тимчасово окуповані РФ території.

Як повідомлялось, у квітні 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію російської федерації та закликала МКС розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин. Відповідну резолюцію ухвалили на весняній сесії ПАРЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-