У ЄС попередили Косово щодо заборони діяльності сербських структур

У ЄС попередили Косово щодо заборони діяльності сербських структур

Укрінформ
У ЄС попередили владу Косово щодо операцій косовської поліції проти установ, керованих Сербією на його території.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Intellinews.

Реакція ЄС відбулася після того, як косовська поліція провела обшуки у приміщеннях тимчасової влади Сербії в муніципалітетах Драгаш, Печ, Істок та Кліна, а також у приміщенні сербської неурядової організації "Центр миру та толерантності" у Приштині, і затримала представників цих установ.

У зв'язку з цим, ЄС висловив глибоку стурбованість нещодавніми операціями, проведеними спецпідрозділами косовської поліції проти керованих Сербією установ у кількох муніципалітетах, та закликав владу в Приштині утриматися від односторонніх дій та замість цього брати участь у конструктивному діалозі для вирішення питання про статус цих установ.

Ситуація загострилася зі зняттям сербського прапора у Гораждеваці та закриттям медичного центру в Осояні.

Сербія роками мала власні установи в Косово, які обслуговували сербську меншину в цій країні.

Міністр внутрішніх справ Косово Джелал Свечла заявив 2 лютого, що із закриттям тимчасових інституцій, якими керує Сербія, "епоха незаконності завершилася, а єдиною інституцією Сербії в Косово буде її посольство у Приштині".

Проте влада Сербії, яка відмовляється визнавати Косово як незалежну державу, заявляє, що ніколи не відкриє посольство у Приштині.

"Муніципалітети, компанії та державні підприємства, дитячі садки, початкові та середні школи, а також державні університети, що фінансуються безпосередньо урядом Сербії, функціонують у багатьох містах Косова, де проживають члени сербської громади. Ці механізми, хоч і не є законними відповідно до законів Косова, не припинили свою роботу попри те, що Косово проголосило незалежність у 2008 році", – сказав експерт з безпеки Дрізан Шала.

"Угода про їх закриття (усіх працюючих сербських установ в Косово - ред.) була досягнута у квітні 2013 року в рамках косовсько-сербського діалогу щодо нормалізації відносин, але її повна реалізація зіткнулася з проблемами", — додав Шала.

Як повідомляє у Фейсбуці Балканський оглядач, Управління у справах Косова та Метохії уряду Сербії заявило, що голів тимчасових органів влади було взято під варту "для проведення інформаційних бесід".

Читайте також: Нормалізація відносин між Косовом і Сербією є передумовою їх інтеграції до ЄС - фон дер Ляєн

Партія косовських сербів "Сербський список" (Srpska Lista) закликала Белград домагатися втручання ЄС та місії НАТО в Косово KFOR, щоб запобігти "зведенню рахунків" прем’єр-міністра Косова Альбіна Курті з сербською громадою.

"Хоч як важко було всім нам, ми повинні зберігати взаємний спокій, тому що це зло не триватиме вічно. Дії Приштини слід розглядати як дії окупантів та ніяк інакше", – заявила партія Srpska Lista.

Як повідомлялося, ЄС вітає прогрес, якого Косово досягає на шляху демократичних реформ, але успіх подальшої інтеграції країни до ЄС та регіональна стабільність залежать від нормалізації відносин між Косовом та Сербією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-