У Гаазі 34 країни підписали Конвенцію про розслідування міжнародних злочинів

У Гаазі 34 країни підписали Конвенцію про розслідування міжнародних злочинів

Фото, відео
Укрінформ
У нідерландській Гаазі 34 країни підписали Любляно-Гаазьку конвенцію про міжнародне співробітництво з розслідування та судового переслідування геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та інших міжнародних злочинів.

Про це повідомила у соцмережі Х міністерка закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс Слот, передає Укрінформ.

"Особлива віха в Палаці миру - підписання Любляно-Гаазької конвенції, договору про покращення судового переслідування міжнародних злочинців. Нідерланди взяли на себе зобов’язання щодо цього з 2011 року разом з Аргентиною, Бельгією, Монголією, Сенегалом і Словенією", - написала Брюїнс Слот.

Вона також зазначила, що це унікальний результат прямої співпраці між країнами.

Своєю чергою Міністерство закордонних справ Словенії зазначає, що конвенція заповнює правовий вакуум, і це значно зменшить імовірність того, що винні у скоєнні міжнародних злочинів залишаться безкарними, а також забезпечить справедливість для жертв.

"Це історичне досягнення та великий крок уперед у нашій спільній боротьбі з безкарністю та пошуку справедливості для жертвами найгірших міжнародних злочинів", - заявили у МЗС Словенії.

Як повідомлялося, 26 травня 2023 року в Любляні 80 держав, серед яких і Україна, схвалили текст Конвенції про міжнародне співробітництво розслідування та переслідування злочину геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та інших міжнародних злочинів. Конвенцію відкрито для підписання у січні 2024 року в Гаазі.

Читайте також: Україна закликала ПА ОБСЄ просувати створення спецтрибуналу для Росії

Вона покликана врегулювати питання міжнародного співробітництва держав у справах про злочини за міжнародним правом.

Зокрема, конвенція скасовує політичні обґрунтування й строк давності як підстави не видавати міжнародних злочинців, а також вимагає від підписантів самостійно проводити кримінальне розслідування зазначених міжнародних злочинів.

Президент Володимир Зеленський уповноважив заступника міністра юстиції Ірину Мудру підписати Любляно-Гаазьку конвенцію про міжнародне співробітництво в розслідуванні та притягненні до відповідальності за злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та інші міжнародні злочини.

Фото: MFEA Slovenia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-