Мін’юст США «полює» на тих, хто підтримує російську військову машину

Мін’юст США «полює» на тих, хто підтримує російську військову машину

Укрінформ
Мін`юст США за допомогою різноманітних ініціатив і правових інструментів «полює» на тих, хто підтримує російську військову машину.

Про це розповіла виконувачка обов’язків помічника генерального прокурора США Ніколь М. Аргентьєрі на Міжнародній конференції з міжнародного кримінального права, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Аргентьєрі, протягом місяця після повномасштабного вторгнення Росії генеральний прокурор США створив оперативну групу KleptoCapture, міжвідомчу оперативну групу правоохоронних органів, яка займається забезпеченням широких санкцій, експортних обмежень та економічних заходів протидії США.

«З моменту свого заснування оперативна група висунула кримінальні звинувачення проти понад 50 фізичних та юридичних осіб за ухилення від санкцій та злочини з експортного контролю; заарештовано, конфісковано або іншим чином обмежено активи на суму понад 650 мільйонів доларів США, включаючи розкішні яхти, нерухомість та інвестиційні рахунки», - поінформувала Аргентьєрі.

Буквально напередодні, за її словами, Міністерство юстиції оголосило про вжиття значних примусових заходів у п’яти окремих федеральних справах проти олігархів, які потрапили під санкції, і мереж посередників, які підтримують російський режим.

Аргентьєрі назвала ефективним використання американською стороною інструментів конфіскації. Навесні 2023 року, відповідно до нового законодавства, генеральний прокурор дозволив першу передачу Сполученими Штатами конфіскованих активів Державному департаменту для підтримки України.

«Перший у своєму роді переказ незаконних російських грошей у розмірі 5,4 мільйона доларів США, спрямованих на допомогу ветеранам боротьби в Україні, став значним кроком і першим внеском у наші зусилля з підтримки України», - сказала Аргентьєрі.

Читайте також: Росія отримує на ведення війни проти України мільярди доларів від експорту нафти і газу - ЗМІ

Вона також нагадала про те, що минулого тижня заступник генпрокурора на Мюнхенській конференції з безпеки оголосив про перерахування майже 500 тисяч доларів конфіскованих російських коштів з метою надання допомоги Україні через естонських колег, оскільки обставини не дозволяли пряму передачу Україні. Естонія, як повідомляв Укрінформ, використає ці кошти для прискорення оцінки збитків і критичного ремонту українських систем розподілу та передачі електроенергії, які були цілеспрямованими мішенями російських військ.

Кримінальне засудження та пов’язана з ним конфіскація — не єдині інструменти, які є в розпорядженні оперативної групи, вона також подала цивільні позови про конфіскацію численної нерухомості вартістю понад 100 мільйонів доларів, повідомила Аргентьєрі.

Зрештою, за її словами, оперативна група націлена не лише на російських олігархів та еліту, але також проводить розслідування та висуває кримінальні звинувачення, якщо це доречно, проти посередників – фінансових менеджерів, юристів та складних мереж закупівель – які надають російській військовій машині доступ до західних фінансових установ та технологій.

Робота групи призвела до притягнення до кримінальної відповідальності за такі злочини, як експортні порушення, контрабанда та викрадення комерційної таємниці.

Щодо конкретно України, то ударна група у партнерстві з оперативною групою KleptoCapture порушила 7 кримінальних справ. Зокрема, це справа минулого місяця, в якій громадянину США/Ізраїлю/Російської Федерації було висунуто звинувачення в придбанні електронних компонентів американського походження для використання російськими виробниками напівпровідників.

Ці зусилля відіграють важливу роль у підриві російської військової машини та утриманні найчутливіших технологій від найнебезпечніших рук світу, підкреслила в.о. помічника генпрокурора США.

Читайте також: Три лідери ЄС у спільній заяві відзначили мужність народу України

«Ми не чекаємо закінчення військових дій, перш ніж добиватися правосуддя та відповідальності. Ми тісно співпрацюємо з нашими міжнародними партнерами, щоб зібрати та створити справи, щоб бути готовими, коли прийде час, притягнути винних до відповідальності», - підкреслила Аргентьєрі.

Конференція була організована Міністерством юстиції ФРН. Участь у ній взяв генеральний прокурор України Андрій Костін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-