Україна закликає світ відреагувати на застосування Росією хімічної зброї

Україна закликає світ відреагувати на застосування Росією хімічної зброї

Укрінформ
Україна закликає міжнародну спільноту відреагувати, і не лише політичним засудженням, на застосування Росією хімічної зброї проти українських захисників.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві делегації України при ОБСЄ, виголошеній першим секретарем постійного представництва нашої держави при міжнародних організаціях у Відні Данилом Кубаєм на засіданні Форуму з безпекового співробітництва.

"У повній відповідності до свого добре відомого пропагандистського сценарію, Російська Федерація продовжує звинувачувати всіх, крім себе, у порушенні заборони хімічної зброї. Навіть попри численні докази, в тому числі продемонстровані самою Росією, Кремль продовжує поширювати свої неправдиві наративи", - зазначив Кубай.

Український дипломат навів кілька прикладів, коли російські військові самі визнавали застосування хімічної зброї проти українських військ. Зокрема, у квітні 2022 року офіційний представник російських окупаційних військ у Донецькій області Едуард Басурін відкрито закликав до застосування хімічної зброї проти захисників Маріуполя, щоб полегшити штурм росіянами заводу "Азовсталь".

Крім того, 2 травня 2023 року державний російський "Перший канал" повідомляв, що російські війська застосовували бойові отруйні речовини проти українських військ. На відео, яке транслював цей пропагандистський канал, командир батальйону стверджував, що з допомогою безпілотників скидав на українські позиції гранати К-51 з газом "Черьомуха".

22 грудня 2023 року 810-та окрема бригада морської піхоти ЗС РФ у своєму дописі в Telegram-каналі визнала, що навмисно застосувала хімічну зброю, скинувши з безпілотників гранати К-51 на українські позиції, щоб змусити українських захисників залишити укріплення біля Кринок на Херсонщині.

"Незалежно від того, чи це ненавмисний витік інформації, чи частина цілеспрямованої кампанії з перевірки ґрунту для подальших, більш серйозних хімічних атак, ця інформація однозначно демонструє, що Російська Федерація не обмежується застосуванням звичайних озброєнь у своїй агресивній війні проти України", - наголосив Кубай.

Він також підкреслив, що хімічна зброя застосовується російськими військами з припущенням, що через безперервні обстріли відібрати зразки заражених речовин буде неможливо. "Проте групи радіологічної та хімічної розвідки Збройних Сил України присутні на всіх ділянках фронту і при отриманні інформації про застосування цього виду зброї виїжджають на місце події. Вони беруть зразки ґрунту, рослинності та уламків боєприпасів і відправляють їх на аналіз, результати якого можуть бути використані для подальшого розслідування російських воєнних злочинів", - зазначив дипломат.

На цьому тлі він висловив занепокоєння тим, що кількість випадків застосування хімічної зброї російськими військами продовжує зростати. "Лише місяць тому, коли наша делегація порушила питання про застосування хімічної зброї російськими військами на цьому Форумі, ми повідомили про 626 зареєстрованих випадків. За останніми оцінками ЗСУ, ця кількість зросла до 950 випадків. Більшість з них зафіксовано в Запорізькій області. Наприклад, лише 2 березня російські війська 9 разів кидали на українські позиції гранати з речовинами подразнюючої дії в цьому районі", - повідомив Кубай.

Він наголосив, що застосування хімічної зброї Російською Федерацією є грубим порушенням міжнародного права, зокрема Конвенції про заборону хімічної зброї 1993 року.

"Ця практика створює небезпечний прецедент, який підриває саму основу нерозповсюдження зброї масового знищення. Міжнародна спільнота повинна відреагувати на застосування Росією цієї зброї. І вкрай важливо, щоб ця реакція не обмежувалася політичним засудженням", - додав дипломат.

Читайте також: У ЗСУ заявляють, що Росія з початку широкомасштабної війни здійснила 626 хімічних атак

Як повідомляв Укрінформ, в операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» за добу росіяни здійснили девʼять скидань із БПЛА боєприпасів із хімічною речовиною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-