Литва висловила протест Білорусі через смерть затриманого литовця

Литва висловила протест Білорусі через смерть затриманого литовця

Укрінформ
МЗС Литви вручило тимчасовому повіреному у справах Білорусі ноту, в якій висловило рішучий протест у зв'язку із затриманням 31 грудня 2023 року на території Білорусі громадянина Литви Н.Р. та його подальшою смертю у слідчому ізоляторі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє литовський мовник LRT із посиланням на пресслужбу дипломатичного відомства.

Зазначається, що консульські працівники Литви не були належним чином поінформовані про затримання громадянина Литви та його підстави, про стан здоров'я 71-річного громадянина, а також не були допущені до затриманого та були позбавлені можливості надати йому необхідну консульську допомогу. У дипвідомстві також припустили, що затриманому можливо не була надана необхідна медична допомога.

За словами Асти Андріяускене, посла Литви з особливих доручень у Білорусі, запити щодо дозволу на зустріч із затриманим литовцем надавалися неодноразово, а коли дозвіл не було отримано, було надіслано ще одну ноту. «Згідно з Віденською конвенцією про консульські зносини, консульський працівник повинен мати право на зустріч з громадянином Литви, і в даному випадку про це просили кілька разів, як письмово, так і телефоном. У відповідь ми отримали повідомлення, що, на жаль, зустрічі не буде, оскільки громадянин помер. Це була відповідь після численних письмових та усних звернень», - сказала Андріяускене.

Читайте також: На кордоні Литви затримали перший автомобіль з російськими номерами

Таким чином констатується, що Білорусь серйозно порушила Віденську конвенцію про консульські зносини. «Литовська Республіка рішуче вимагає негайно офіційно проінформувати МЗС ЛР про підстави затримання громадянина Литовської Республіки, стан громадянина в момент затримання та всі відповідні обставини, а також підтвердити факт смерті зазначеного громадянина, час та місце його смерті, обставини та причини її настання», - йдеться у листі міністерства.

Міністерство закордонних справ Литви зазначає, що останнім часом білоруська влада активізувала ворожі та провокаційні дії щодо громадян Литовської Республіки, які вже перебувають або тимчасово прибули до Білорусі. Литовські громадяни незаконно затримуються та піддаються сфабрикованим звинуваченням.

Як повідомлялося, МЗС Литви неодноразово рекомендувало громадянам країни утриматися від поїздок до Білорусі, а тим, хто зараз перебуває в тій країні, негайно покинути її.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-