Після теракту в «Крокусі» у РФ формується запит на «тріумф волі»

Після теракту в «Крокусі» у РФ формується запит на «тріумф волі»

Укрінформ
Наступного тижня очікуємо виступу вождя Путіна з «жорсткими рішеннями»

Продовжуємо розгляд терористичної атаки в підмосковному Красногорську та її можливого впливу на російсько-українську війну. Минулого разу в матеріалі «Теракт у “Крокусі”. Намагання Кремля змінити умови війни?» ми зазначали, що у російської влади є два варіанти, кого робити винуватцем цієї надзвичайної події, – ІДІЛ, на що вказують західні, в першу чергу американські, джерела, чи Україну.

Тепер уже можна сказати напевно, що вибір зроблено. До теракту прив’яжуть Україну, як би штучно це не виглядало. Бо так хоче Путін.

ЯК У РФ ГОТУЄТЬСЯ ҐРУНТ ДЛЯ АНТИУКРАЇНСЬКИХ ВКИДІВ

Варто зазначити, що фіксація Путіна на «українському питанні», на бажаному її/нас знищенні така велика, що він схилявся до такого рішення з самого початку, як тільки стало відомо про теракт. Представники двох російських медіа, державного, а також приватного, але надійно лояльного до Кремля, розповіли журналістам цікавий факт. З відділу адміністрації президента РФ, який відповідає за нагляд над пресою, відразу була отримана спеціальна вказівка: в публікаціях про події в «Крокус Сіті Холлі» наголошувати на можливому «українському сліді».

Втім, атмосфера в російському і російськомовному середовищі нині така, що подібні побажання лягають на добре підготовлений ґрунт. На жаль, не лише в Росії. Що казати, коли дехто і в політичній еміграції (не отримуючи жодних вказівок) плив думками приблизно в такому ж руслі. Бурхливу реакцію, зокрема, викликав пост Михайла Ходорковського у Фейсбуці:

«Ми ще не розуміємо до кінця, що трапилося в “Крокус Сіті”, але, з урахуванням заяв американського посольства, є шанс, що це ланки одного ланцюга з ударами по НПЗ та ДніпроГЕС, Бєлгороду і Харкову… Немає рації обговорювати, що "режим у Кремлі злочинний, а війна агресивна" – це аксіома. Однак, питання про методи ведення війни важливе…».

За високим стилем тут криється просте твердження: МБХ (як його називають в Ерефії) вважає вірогідним, що теракт вчинила Україна.

Схожим за змістом був твіт відомої в Україні публіцистки Юлії Латиніної:

«Якщо це той теракт, про який попереджали західні спецслужби, вони точно знають, хто його вчинив. І якщо теракт стоїть у тому ж ряду кривавого піару, що "рейд РДК", обстріли Бєлгорода, зеленка на виборах за порадами телефонних шахраїв, то це катастрофа для України».

Як то кажуть, з такими «друзями» ворогів не треба. І якщо бізнесмен Ходорковський принаймні коректний у формулюваннях, то публіцистка і письменниця Латиніна демонструє текстову безпорадність: у неї зеленка на виборах стає елементом «кривавого піару». Щоправда, пізніше, коли стало відомо про заяву ІДІЛ про відповідальність за теракт та слова Білого дому, що він не бачить жодної можливості «українського сліду» в Красногорську, Латиніна визнала неправоту та вибачилась: «Я тут фігню ляпнула, в афекті, і капітально не права». А МБХ, отримавши порцію аргументів на спростування його версії, в постскриптумі продовжив кидати звинувачення в український бік, але вже в тому, нібито вона в цій ситуації вже програла піар-війну Путіну (що не відповідає дійсності).

Ці два приклади – важливі нагадування нам. Такі російські ліберали з імперським присмаком швидко та легко готові повірити в усе погане щодо України. Тому в спілкуванні з ними треба бути дуже обережними.

ЗДИЧАВІННЯ РОСІЙСЬКОГО ІНФОРМПОЛЯ Й АНАЛОГІЯ З 2017 РОКОМ

Затримання та допити людей (як неофіційно повідомляється – таджицького походження чи навіть із таджикистанськими паспортами) дали кілька суспільно важливих свідчень.

Пропагандистські Z-канали радісно публікують (хто швидше!) відео допиту затриманого 30-річного Раджабалі зі зв’язаними руками. На ньому російський силовик відрізає в чоловіка шматок правого вуха і примушує затриманого з’їсти його. Потім також лунають погрози відрізати й інші частини тіла.

Тортури в російських спецслужбах не є новиною. Українські політв’язні про них теж розповідали. Але раніше це намагалися приховати. Тепер же, в умовах повномасштабної війни, Росія демонструє новий рівень здичавіння: піарівське поширення садистських тортур. Робиться це не випадково, а щоби показати населенню, все більше здичавілому, яка сильна та рішуча російська влада у боротьбі з тероризмом. Наступним етапом стане демонстрація  такого в телеефірах…

На іншому відео відбувається допит Фарідуні Шамсиддіна. У стані переляку він покірно відповідає на запитання. Каже, що спілкувався в Телеграмі з якимись людьми, котрі не представилися. Вони ж надали зброю. Затриманий пояснює, нібито йому написав «помічник проповідника», якого він слухав у Телеграмі: «Пропонував за гроші убити людей, немає різниці кого».

Організація теракту по месенджеру? Тут доречним буде пригадати вибух у петербурзькому метро 3 квітня 2017 року. Тоді також було затримано та засуджено до значних термінів групу вихідців з Центральної Азії. Проте, пізніше правозахисники писали, що принаймні в деяких випадках докази здавалися сумнівними, вибитими в тортурах. Ще важливо – тоді слідчі пояснювали, що всі підозрювані не були знайомі між собою і підтримували зв'язок «сучасними засобами комунікації». А виявили учасників злочинної групи «за допомогою ретельного аналізу електронних слідів».

Справді схоже – спілкування в Телеграмі, замовлення там же. Чи не такий самий «ретельний аналіз електронних слідів» ми бачимо зараз у випадку з відрізаним вухом?.. Найбільша різниця полягає в тому, що сім років тому не було повномасштабної війни з Україною та не існувало потреби якось притягувати «український слід». Все обійшлося безіменною «радикальною ісламістською спільнотою».

Тепер же завдання згори зовсім інше.

СЛІД ІДІЛ, ЯКИЙ СТАЄ ВСЕ БІЛЬШ НАОЧНИМ. І… ЗНОВ УКРАЇНА?

Тим часом у західній пресі з’являється дедалі більше свідчень про те, що красногорський теракт організований ісламськими екстремістами, а саме осередком ІДІЛ/ISIS – ISKP, що означає «Ісламська держава у вілаєті Хорасан». Хорасан – це історична область, яка в найбільшому варіанті (Великий Хорасан) включала частини сучасних держав Афганістану, Ірану, Туркменістану, Узбекистану та – увага! –Таджикистану. ISKP воює з російськими союзниками – Іраном, Талібаном. Росію вони також оголосили своїм ворогом. І вже здійснювали теракт проти неї – 5 вересня 2022 року стався вибух біля посольства РФ у Кабулі. Тоді загинули п'ятеро людей, у тому числі двоє співробітників дипмісії.

Інформресурси ІДІЛ вже публікували 22 березня зображення «героїв» із заблюреними обличчямиПроте одяг на них частково співпадає з тим, що був на затриманих російськими силовиками. На відео під час теракту один із терористів кричать: «Давай», «Убий їх, не шкодуй», «Невірні будуть переможені» і вигукує славу Аллаху.

Звісно, все перелічене саме по собі, окремо, не є стовідсотковими доказами, проте, разом ці факти поступово  складають картину того, що відбулося. І в тому немає місця Україні. Але далі пригадуємо про концепцію мережевої організації, яка тримається зв’язком «сучасними засобами комунікації», і відповідний «ретельний аналіз електронних слідів».

Принаймні, частина затримуваних російськими спецслужбами справді може мати відношення до теракту в «Крокусі» та груп ісламських терористів. Але, використовуючи «електронні сліди» месенджерів і соцмереж, до них можна прив’язати кого завгодно. І в такому випадку «електронні сліди» завдяки відрізаним вухам допитуваних можуть легко обернутися на «український слід». 

СУБОТНЄ ЗВЕРНЕННЯ ПУТІНА НАРОДУ ЯК СВІДЧЕННЯ

Тепер, розуміючи це все, візьмемось за головне свідчення дня – звернення Путіна до росіян у зв’язку з терактом. Він дозрів до нього лише в суботу.

«Усього затримано 11 осіб», – звітував Путін. Цікаво відзначити, що й у справі по петербурзькому теракту теж було 11 затриманих. Можливо, це в них методичка така: оптимальне число затримуваних у справах «за тероризм».

Також Путін заявив, що «всі четверо безпосередніх виконавців теракту були знайдені та затримані, коли намагалися втекти та рухалися у бік України, де, за попередніми даними, для них з українського боку було підготовлено “вікно” для переходу державного кордону». «Вікно на кордоні» – термін добре знайомий населенню за детективами. Використавши його, Путін фактично звинуватив українську сторону у причетності до теракту та підтримці терористів.

Відзначимо ще такі слова з промови вождя: «Терористів, вбивць, нелюдів, у котрих немає та не може бути національності, чекає одна незавидна доля – відплата і забуття». Це речення – свідчення того, що на даний момент Путін повністю відкидає версію щодо ісламського радикалізму. Інакше він би сказав – «у котрих немає та не може бути ані національності, ані релігії».

Ще цікавіший такий пасаж: «Злочинці холоднокровно та цілеспрямовано йшли саме вбивати, розстрілювати впритул наших громадян, наших дітей. Як колись нацисти, які чинили розправи на окупованих територіях, вони задумали влаштувати показову кару, криваву акцію залякування».

Таке враження, що ці слова писалися під інший випадок. Адже в Україні путіноїди нібито воюють з нацизмом. До того ж, саме цього тижня Пу назвав РДК і Легіон «Свобода Росії» «власовцями». Схоже, промова готувалася в розрахунку на те, що вже в суботу вдасться сфабрикувати якісь більш-менш пристойні «докази» причетності до терактів України та російських добровольців. Але не склалося. Проте все одно вирішили, що не варто викидати з промови такі «дорогоцінні» слова.

І останнє важливе з путінського виступу – погрози:

«Усі виконавці, організатори та замовники цього злочину понесуть справедливе та неминуче покарання. Ким би вони не були, хто б їх не спрямовував. Повторюю: ми встановимо та покараємо кожного, хто стоїть за спиною терористів, хто готував це злодіяння».

Непогано знаючи путінську логіку та практику, можна легко розтлумачити ці слова, трохи видозмінивши їх. Десь (в тому числі в Україні) у Путіна є вороги, котрих він хоче знищити. Тепер з’явився гарний привід, аби піарівськи/страткомівськи вигідно сформулювати наказ на знищення. Просто заявити, що якийсь неугодний був замовником терористів у «Крокусі». Це може стосуватися будь-кого, але з огляду на те, як ідуть справи зараз, у першу чергу – українського керівництва.

ЧОГО ТЕПЕР ВАРТО ОЧІКУВАТИ У РЕАКЦІЇ КРЕМЛЯ НА ТЕРАКТ

У своїй промові Путін був поки що типу стриманим і остаточні крапки над «і» не розставляв. Тому варто подивитися на акаунти його інформаційно-пропагандистської обслуги та погортати підконтрольну пресу. Частково, як ми згадували вище, меседжі, які там містяться, вже замовляються Кремлем, частково це пишеться в намаганні вгадати, що буде миліше вождю.

Отже, у витті Z-боліт можна виокремити дві теми погроз – у бік України та щодо внутрішнього ворога. В першому випадку владно сертифіковані рашисти закликають «нарешті зібратися» та потужно вдарити по Україні всіма наявними силами. Часто, судячи з контексту, це можна розшифрувати як застосування ядерної зброї. Але у більш м’якому варіанті мова може йти і про нову мобілізацію задля наступу.

У боротьбі з внутрішнім ворогом фактично пропонується остаточне перетворення Ерефії на тоталітарну державу. Найбільш просте та ефектне в цьому сенсі – скасування мораторію на смертні вироки та страти. Про це вже заговорили помітні персони путінської «вертикалі влади» – голови держдумівських партій Сергій Миронов та Леонід Слуцький, заступник голови Радбезу Дмитро Медведєв, глава фракції «Єдиної Росії» в Держдумі Володимир Васильєв, ще кілька депутатів Думи. Для флеру ніжної жіночої підтримки сюди вже додані медіаменеджер Тіна Канделакі та «неважливо-на-якій-посаді» Наталія Поклонська.

Але остаточне рішення ще не прийняте. Член Ради Федерації Андрій Клішас заявив, що ані Держдума, ані Радфед «не можуть подолати рішення Конституційного суду РФ щодо смертної кари». Ще чіткіше висловився голова того ж таки Конституційного суду Валерій Зорькін, заявивши, що відновлення смертної кари можливе лише після ухвалення нової Конституції.

Отже, для мудрого рішення вождя вже підготовлений певний набір варіантів. Також уже роздмухуються очікування, запит російського народу на рішучість вождя, так би мовити, «тріумф волі» («Тріумф волі» - фільм 1935 року німецької режисерки Лені Ріфеншталь, головною темою якого є повернення Німеччини як великої держави з Гітлером на чолі, який принесе нації славу – Авт.) Тож, протягом наступного тижня можна очікувати розширеного виступу Путіна, на якому буде оприлюднений набір чергових нелюдських рішень.

Гадаю, що Україна разом із західними партнерами вже готується до цього «часу Х».  

Олег Кудрін, Рига.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-