У Тунісі за вбивство політика засудили до смертної кари чотирьох осіб

У Тунісі за вбивство політика засудили до смертної кари чотирьох осіб

Укрінформ
Суд Тунісу засудив чотирьох осіб до смертної кари за вбивство відомого політичного діяча Чокрі Белаїда. Його загибель у 2013 році спровокувала масові протести проти правлячих на той час в країні ісламістів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

"Суд у столиці Тунісу засудив чотирьох осіб до смертної кари за вбивство лідера світської опозиції Чокрі Белаїда", - йдеться у повідомленні.

Белаїда застрелили в його автівці, що призвело до насильницьких протестів у й без того неспокійний час для країни - відразу після Арабської весни у 2011 році.

Відповідальність за вбивство Белаїда взяли на себе джихадисти, лояльні до бойовиків так званої "Ісламської держави" (ІДІЛ).

Це стало серйозним ударом по новонародженій демократії Тунісу після повалення у 2011 році багаторічного диктатора Зіна Ель-Абідіна Бен Алі.

Лівий політик Белаїд різко критикував ісламістську партію Еннахда, яка очолювала уряд у той час, та яку він звинуватив у приховуванні насильства ісламістів щодо секуляристів.

Вважається, що це було перше політичне вбивство протягом десятиліть, яке відбулося всього за декілька місяців до вбивства іншого лівого політика - Мохамеда Брахмі.

Читайте також: В Ірані торік стратили понад 800 людей - правозахисники

Родичі Белаїда та його колеги-світські політики звинуватили лідерів партії Еннахда у причетності до його вбивства.

Політичний вплив Еннахди був обмежений у 2021 році, коли президент Тунісу Каїс Сайєд розпочав радикальне захоплення влади.

Як повідомлялося, берегова охорона Тунісу в суботу біля східного узбережжя країни запобігла 28 спробам незаконного переходу морем до Італії та затримала майже 1200 нелегальних мігрантів з країн Африки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-