Ірландія втрутиться у справу Міжнародного суду ООН щодо Ізраїлю

Ірландія втрутиться у справу Міжнародного суду ООН щодо Ізраїлю

Укрінформ
Республіка Ірландія втрутиться у справу щодо Ізраїлю відповідно до Конвенції про геноцид, що розглядається у Міжнародному суді ООН.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Міжнародний суд розглядає питання про те, чи вчиняє Ізраїль геноцид проти палестинців у секторі Гази.

Південна Африка звернулася з позовом до суду, звинувативши Ізраїль у геноциді палестинців у секторі Гази. Ізраїль відкидає ці звинувачення як "безпідставні".

Заступник прем’єр-міністра Ірландії та міністр закордонних справ Міхал Мартін наказав посадовцям розпочати роботу над декларацією про втручання відповідно до статті 63 статуту Міжнародного суду.

Втручання держав-учасниць згідно зі статтею 63 не вирішує питання про те, чи був геноцид здійснений Ізраїлем.

Ірландія не стверджуватиме, що було вчинено геноцид, а надасть своє тлумачення Конвенції про геноцид.

Такого ж підходу Ірландія дотримувалася у справі Україна проти РФ.

Робота над “втручанням”, ймовірно, триватиме декілька місяців.

Як зазначається, Ірландія підтримуватиме тісний зв'язок з низкою міжнародних партнерів, які також підтвердили свій намір втрутитися. Офіційно про це оголосили Бельгія, Нікарагуа та Франція. Сама справа розтягнеться на декілька років, зазначає BBC.

"Ситуація не може бути гострішою: половині населення сектору Гази загрожує неминучий голод, а 100% населення стикається з гострою нестачею продовольства. Ірландія втрутиться. Суд має визначити, чи відбувається геноцид”, − заявив Мартін.

“Але я хочу прояснити, повторивши те, що я говорив багато разів протягом останніх кількох місяців: те, що ми бачили 7 жовтня в Ізраїлі, і те, що ми бачимо в Газі зараз, є кричущим масштабним порушенням міжнародного гуманітарного права. Це має припинитися. Думка міжнародної спільноти зрозуміла. Досить”, − додав ірландський урядовець.

Як повідомляв Укрінформ, ПАР подала позов проти Ізраїлю про можливе порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього до Міжнародного суду ООН у Гаазі 29 грудня 2023 року.

Читайте також: ЦАХАЛ заявив про понад 200 вбитих бойовиків ХАМАСу під час операції в лікарні «Шифа»

Слухання щодо запобіжних заходів пройшли 11-12 січня. Адвокати позивача заявили, що Ізраїль проводить політику апартеїду щодо Палестини, а військова операція у секторі Гази є геноцидом. Вони просили суд зобов'язати Ізраїль припинити військову операцію та вжити заходів з метою запобігання геноциду палестинського народу.

Ізраїль відкидає звинувачення у геноциді. На думку ізраїльської сторони, справа не має правових підстав і забезпечує політичне та юридичне прикриття нападу руху ХАМАС на країну 7 жовтня 2023 року.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-