У Малі «вагнерівці» допомагають армії вбивати мирних жителів - правозахисники

У Малі «вагнерівці» допомагають армії вбивати мирних жителів - правозахисники

Укрінформ
Російські найманці ПВК "Вагнер" допомагають військам Малі здійснювати напади і атаки з безпілотників, що призвело до загибелі десятків мирних жителів, у тому числі дітей.

Про це з посиланням на звіт правозахисної організації Human Rights Watch повідомляє АР, передає Укрінформ. 

Малі вже більше десяти років бореться з повстанцями, які ведуть боротьбу з джихадистськими угрупованнями, в тому числі союзниками Аль-Каїди та ІДІЛ. Після військового перевороту в 2021 році правляча хунта вигнала французькі війська і натомість звернулася до російських найманців по допомогу. Ескалація насильства в Малі відбулася з прибуттям туди вагнерівців після перевороту. Відтоді хунта активізувала напади на людей, в тому числі з дронами, які влучають у місця скупчення цивільних, та рейди у супроводі російських найманців, які вбивають мирних жителів, зазначається у звіті. 

Мешканці регіону Сахель, до якого входить Малі, кажуть, що російська присутність не змінилася відтоді, як ватажок "вагнерівців" Євген Пригожин загинув у авіакатастрофі минулого року.

"Перехідний військовий уряд Малі, підтримуваний Росією, не лише чинить жахливі порушення, але й намагається унеможливити перевірку ситуації з правами людини в країні", - заявила в четвер Іларія Аллегроцці, старший дослідник Human Rights Watch з питань Сахелю.

Human Rights Watch наводить приклад рейду, здійсненого за підтримки "вагнерівців" у січні, коли армія увійшла в село поблизу військової бази в центральній частині Малі і заарештувала 25 осіб, у тому числі чотирьох дітей. Їхні тіла були знайдені пізніше того ж дня із зав'язаними очима і з кульовими пораненнями в голову, йдеться у звіті.

Читайте також: У Росії за вбивство жінки засудили «вагнерівця»-рецидивіста, який повернувся з війни в Україні

Цього тижня Amnesty International повідомила в своєму звіті, що в результаті двох ударів безпілотників на півночі Малі загинули щонайменше 13 цивільних осіб, у тому числі семеро дітей віком від 2 до 17 років. У вагітної жінки, яка постраждала від вибуху, через кілька днів стався викидень.

На початку цього місяця правлячі хунти Малі, Нігеру і Буркіна-Фасо оголосили про створення спільних сил безпеки для боротьби із загостренням екстремістського насильства в регіоні Сахель. Це стало продовженням кроків, ужитих хунтами, щоб відійти від інших регіональних і західних країн, які не згодні з їхнім підходом, і натомість покладатися на підтримку безпеки від Росії.

Як повідомляв Укрінформ, Росія продовжує совєцьку «традицію» втручання в африканські країни, влаштовуючи там державні перевороти.

Фото: French Army

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-