Турецькі вчені виявили здатність мікропластику проникати в клітини мозку

Турецькі вчені виявили здатність мікропластику проникати в клітини мозку

Укрінформ
У результаті дослідження, проведеного турецькими вченими, було виявлено здатність мікропластику проникати в клітини мозку. Вчені продовжують з'ясовувати, чи впливає мікропластик на появу таких захворювань як хвороба Альцгеймера, інсульт та інші.

Про це розповів учасник дослідження, доцент медичного факультету університету Газі Емрах Чельтікчі, повідомляє Укрінформ із посиланням на TRT Haber.

“У мозку є гематоенцефалічний бар'єр. Не все з крові потрапляє в мозок. Наприклад, в печінці немає бар'єру між судинами і печінкою, а в головному мозку є. Існує навіть фільтрація при передачі крові в мозок. Тому що коли клітини мозку безпосередньо контактують з кров’ю, тобто навіть здорова кров потрапляє в мозок, вона його пошкоджує. Тому ми хотіли перевірити, чи проникає мікропластик у мозок і чи перешкоджає цьому гематоенцефалічний бар’єр”, - пояснив учений.

Разом з іншим науковцем, доцентом факультету рибного господарства університету Чукурови Седатом Гюндогду, вчені дослідили МРТ-зображення пухлин мозку 4 стадії, які зазвичай пошкоджують і руйнують гематоенцефалічний бар’єр.

Читайте також: Турецькі вчені почали дослідження з впливу мікропластика на екосистему Антарктиди

“На МРТ ми ідентифікували ділянку пухлини, де гематоенцефалічний бар’єр порушено, та ділянки, де він не пошкоджений. Під час операції ми взяли проби з ділянок мозку пацієнта, де гематоенцефалічний бар’єр був пошкоджений, й де не був пошкоджений, і перевірили, чи є в них мікропластик. У результаті обстеження ми встановили, що мікропластик є скрізь - у пошкоджених і непошкоджених клітинах мозку”, - розповів Емрах Чельтікчі.

Наразі дослідження тривають, зокрема, з метою встановлення, чи впливає мікропластик на появу таких хвороб як деменція, розсіяний склероз, хвороба Альцгеймера, крововиливи в мозок та інсульт.

Дослідженням турецьких вчених зацікавилися за кордоном, зокрема в США та Канаді.

Як повідомляв Укрінформ, турецькі вчені досліджують вплив мікропластика, який вже можна зустріти у воді, осадах, льодовиках і живих істотах, за тисячі кілометрів від зони впливу людини, на екосистему Антарктики.

Фото: trthaber.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-