Радбез відхилив заявку Палестини на прийом до ООН на правах повноправного члена

Радбез відхилив заявку Палестини на прийом до ООН на правах повноправного члена

Укрінформ
Рада Безпеки ООН не підтримала ідею приєднання Палестини до ООН па правах повноправного члена.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, Радбез у вівторок відхилив проєкт резолюції, який рекомендував Генеральній Асамблеї ООН провести голосування з цього питання.

«За» проголосувало 12 членів Радбезу з п’ятнадцяти (Франція, Китай, Росія, Еквадор, Гаяна, Мозамбік, Сьєрра-Леоне, Алжир, Мальта, Словенія, Японія, Південна Корея), утрималося двоє – Велика Британія та Швейцарія, «проти» висловилися Сполучені Штати, які наклали вето на проєкт.

Заступник постпреда США при ООН Роберт Вуд зазначив, що, відповідно до звіту Комітету з прийому нових членів, немає одностайності стосовного того, чи відповідає заявник критеріям членства відповідно до Статуту ООН. Зокрема – чи можна вважати Палестину державою.

«Ми вже давно закликаємо Палестинську адміністрацію провести необхідні реформи, щоб допомогти встановити атрибути готовності до державності, і відзначаємо, що терористична організація ХАМАС у даний час управляє і здійснює вплив у Газі», – сказав він.

Саме з цих причин США проголосували «проти», пояснив він.

Водночас Вуд наголосив, що Штати продовжують рішуче підтримувати рішення про дві держави.

«Це голосування не відображає опозицію до палестинської державності, а радше є визнанням того, що вона може бути досягнута лише в результаті прямих переговорів між сторонами», – зауважив він.

Посол Ізраїлю Ґілад Ердан зазначив, що Палестинська адміністрація підтримує терор, «платить терористам, щоб вони вбивали» ізраїльтян, а палестинці не визнають Ізраїль як єврейську державу.

«Незважаючи на те, що палестинці не відповідають необхідним критеріям членства в ООН, більшість із вас, на жаль, вирішили винагородити палестинський терор палестинською державою, – сказав він, звертаючись до членів Радбезу. – Це дуже сумно, бо ваше голосування… зробить мир майже неможливим».

За підтримку палестинської держави активно виступив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес, який перебував з візитом у штаб-квартирі ООН і взяв участь у дебатах у Радбезі (Іспанія не є членом РБ).

«Іспанія визнає Палестину, тому що народ Палестини не може бути народом біженців, тому що це шлях до миру на Близькому Сході, а також тому, що це добре для безпеки Ізраїлю. Іспанія визнає Палестинську державу, тому що палестинці мають право на майбутнє з надією, так само як ізраїльський народ має право на безпеку», – сказав він.

Читайте також: На Радбезі ООН керівник UNRWA та постпред Ізраїлю обмінялися звинуваченнями

На пресбрифінгу після свого виступу він сказав, що Іспанія зробила крок вперед на шляху до визнання держави Палестина, надіславши чіткий сигнал міжнародній спільноті.

Палестина 2 квітня подала запит до Генерального секретаря з проханням ще раз розглянути подану у 2011 році заявку на вступ до ООН. Тоді Рада Безпеки розглянула це прохання, але також відхилила його. Нині Палестина має статус постійного спостерігача при ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-