Фон дер Ляєн відвідала закритий кордон Фінляндії з РФ

Фон дер Ляєн відвідала закритий кордон Фінляндії з РФ

Фото, відео
Укрінформ
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Фінляндії разом із прем’єр-міністром країни відвідала кордон Фінляндії з РФ та заявила, що країнам ЄС є чому повчитися у фінів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yle.

Зазначається, що фон дер Ляєн зустрілася з прем'єр-міністром Фінляндії Петтері Орпо у місті Лаппеенранта, а також відвідала пункт пропуску на кордоні Фінляндії з РФ.

"Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн високо оцінила готовність Фінляндії, перебуваючи з візитом у східному прикордонному регіоні в п'ятницю вранці", - йдеться у повідомленні.

"Нам є чому повчитися у Фінляндії та у фінської моделі готовності на всіх рівнях суспільства. Вона дозволяє адекватно реагувати на різні типи криз, і саме це робить суспільство справді стійким", - сказала фон дер Ляєн.

Читайте також: Президент Фінляндії - про ситуацію на кордоні з РФ: Путін використовує людей як інструмент у війні

Вона також зазначила, що російський лідер Володимир Путін "зосереджується на Фінляндії" — у відповідь на підтримку Фінляндією України та рішення приєднатися до НАТО — і навела як приклад використання Москвою інструменталізованої міграції.

"Фінляндія діяла рішуче та ефективно, щоб протистояти цій загрозі. Йдеться не лише про безпеку Фінляндії, але й про безпеку ЄС. Ми разом у цій справі", – додала фон дер Ляєн.

У відповідь на запитання журналіста про можливість схвалення оновленого законодавства ЄС для боротьби з явищем інструменталізованої міграції Орпо сказав, що і Фінляндія, і ЄС повинні знайти способи запобігти використанню Москвою потоків шукачів притулку проти країн-членів блоку.

"Ми повинні дуже ретельно підготувати ці реформи, щоб знайти баланс між правами людини та безпекою блоку", - заявив Орпо.

Окрім питань безпеки кордону, фон дер Ляєн та Орпо також обговорили економічні наслідки поточної ситуації на східному кордоні Фінляндії.

Читайте також: Ціна перемоги Росії для ЄС буде набагато вищою за будь-які витрати на допомогу Україні - фон дер Ляєн

"Я хочу подякувати вам за вашу непохитну підтримку України, і це незважаючи на вплив конфлікту на ваші робочі місця, ваш бізнес, ваші родини, ваших друзів", – зазначила фон дер Ляєн.

Як повідомляв Укрінформ, уперше кордон між Фінляндією та РФ закрили у листопаді 2023 року через значне збільшення кількості шукачів притулку, які прибували з боку РФ. Згодом фінська влада вирішила 14 грудня відкрити два прикордонні пункти - Вааліма та Ніірала. Однак першого ж дня з боку РФ прибули понад 100 прохачів притулку, після чого влада знову закрила кордон.

Уряд Фінляндії вирішив з 15 квітня призупинити роботу морських пунктів пропуску на кордоні з РФ.

Фото: Х / Ursula von der Leyen

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-