У Грузії відбулися жіночі марші протесту проти закону про «іноагентів»

У Грузії відбулися жіночі марші протесту проти закону про «іноагентів»

Фото
Укрінформ
У грузинській столиці Тбілісі та інших містах країни у суботу відбулися жіночі акції протесту проти «закону про іноагентів».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє SOVA.

У Тбілісі та інших містах Грузії відбулися жіночі марші проти «закону про іноагентів». У столиці країни, як і в Горі, Марнеулі, Ахметі, Болнісі, Батумі, Озургеті, Цнорі, жінки вийшли, щоб висловити протест «російському закону», що погіршує у разі ухвалення ситуацію з правами та свободами людини в Грузії.

Противники законопроєкту зібралися на площі Першої республіки та рушили у напрямку проспекту Руставелі — до будівлі, де 83 депутати підтримали документ «Про прозорість іноземного впливу» у першому читанні.

У руках вони тримали транспаранти, прапори Грузії та ЄС. На плакатах — аргументи на противагу планам партії «Грузинська мрія».

Організатори жіночої ходи наголосили, що ухвалення законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу», як і скасування гендерних квот для політичних партій, мають спільну мету – «зберегти владу, що становить ще більшу загрозу для усіх жінок, які мешкають у Грузії».

Читайте також: Влада Грузії заявляє, що готова переглянути закон про «іноагентів» після вступу в ЄС

Як повідомлялося, парламент Грузії 17 квітня затвердив закон про «іноагентів» у першому читанні. Документ підтримали 83 депутати, жоден не проголосував проти.

Відповідно до законопроєкту, організаціями, які представляють інтереси «іноземної сили», є непідприємницькі (некомерційні) юридичні особи; мовники; власники ЗМІ, джерелом понад 20% від загального прибутку яких протягом календарного року є «іноземна сила».

Законопроєкт про запровадження в Грузії статусу так званих іноземних агентів був уперше внесений до парламенту навесні 2023 року. Його було ухвалено в першому читанні, але відхилено в другому після масових протестів.

На початку квітня 2024 року виконавчий секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив, що уряд повернувся до розгляду законопроєкту про «іноагентів».

Через повторне ініціювання законопроєкту у Тбілісі проходять акції протестів. Критики вважають законопроєкт аналогом ухваленого у 2012 році в Росії законодавства про «іноземних агентів».

Фото: SOVA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-