Парламент Британії схвалив суперечливий законопроєкт про депортацію вихідців із Руанди

Парламент Британії схвалив суперечливий законопроєкт про депортацію вихідців із Руанди

Укрінформ
Британський урядовий законопроєкт про висилку нелегальних мігрантів до Руанди нарешті стане законом після схвалення його вночі проти вівторка Палатою лордів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Sky News.

"Урядовий законопроєкт про депортацію вихідців із Руанди нарешті стане законом", - йдеться у повідомленні.

Цим документом передбачається депортувати шукачів притулку, які прибувають до Великої Британії на невеликих човнах, до африканської країни та внесення відповідних змін до законодавства.

Зазначається, що після декількох раундів так званого пінг-понгу, під час якого цей законопроєкт протягом вечора понеділка "кружляв" між обома палатами парламенту, і депутати, і члени Палати лордів погодилися з цим планом, і невдовзі він стане законом.

Міністр внутрішніх справ Британії Джеймс Клеверлі заявив, що законопроєкт стане законом "протягом кількох днів", додавши, що його ухвалення Палатою лордів стало "визначним моментом у нашому плані зупинити прибуття човнів".

Такий проєкт уперше запропонував тодішній прем'єр Великобританії Борис Джонсон два роки тому як спосіб утримати нелегалів від небезпечних подорожей через Ла-Манш.

Але він зіткнувся з широкою критикою з боку опозиційних партій, благодійних організацій та навіть деяких урядовців, і жоден рейс із депортованими так і не вилетів до Руанди, незважаючи на попередні обіцянки прем’єр-міністра.

Торік план визнав незаконним британський Верховний суд, після чого уряди Великої Британії та Руанди підписали угоду з певними гарантіями безпеки для мігрантів.

Голова уряду Британії Ріші Сунак, який зробив «зупинку човнів з мігрантами» центральною частиною своєї програми, вніс зміни до цього законопроєкту, що передбачають встановити Руанду як «безпечну країну» в британському законодавстві.

Читайте також: Україна відкрила посольство в Руанді

Проєкт викликав гострі суперечки у британському парламенті і поміж членів британської Консервативної партії, одне крило якої налаштоване на радикальні заходи зі скорочення міграції, інше – виступає за першочерговість дотримання норм міжнародного права.

Угода між Великою Британією та Руандою про переселення нелегальних мігрантів була укладена у квітні 2022 року. Вона викликала широкий резонанс та протести серед правозахисників та громадських організацій обох країн, які вважають руандійську владу деспотичною та такою, що порушує базові права людини.

Фото: Getty Images 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-