В Ірані до смертної кари засудили репера, який підтримував масові протести - ЗМІ

В Ірані до смертної кари засудили репера, який підтримував масові протести - ЗМІ

Укрінформ
Іранський революційний суд засудив відомого іранського репера Тумаджа Салехі до смертної кари за звинуваченнями через підтримку масових протестів в країні 2022-2023 років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reutes, посилаючись на газету Sharq.

Тумадж Салехі у своїх піснях підтримував багатомісячні протести в Ірані у 2022 році, спровоковані смертю Махси Аміні. Чоловік був спочатку заарештований у жовтні 2022 року після публічних заяв на підтримку загальнонаціональних протестів.

У 2023 році його засудили до шести років і трьох місяців ув’язнення, однак він уникнув смертного вироку з боку Верховного суду.

«Перше відділення Революційного суду (центрального міста – ред.) Ісфагана безпрецедентним чином не виконало рішення Верховного суду…і засудило Салехі до найсуворішого покарання», – заявив адвокат чоловіка Амір Раїсян газеті Sharq.

Іранська судова влада ще не підтвердила вирок Салехі. У засудженого є 20 днів, щоб подати апеляцію.

«Ми обов’язково оскаржимо цей вирок», – заявив Раїсян.

Читайте також: В Ірані торік стратили понад 800 людей - правозахисники

Як повідомляв Укрінформ, 22-річна Махса Аміні у вересні 2022 року була затримана поліцією моралі за обвинуваченням у неправильному носінні хіджабу. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Незабаром в Ірані розпочалися вуличні протести. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення аятоли Алі Хаменеї.

Протестувальники вважають, що причиною смерті Аміні стало побиття співробітниками силових структур.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-