ВООЗ застерігає від вживання антибіотиків «про всяк випадок» при лікуванні COVID-19

ВООЗ застерігає від вживання антибіотиків «про всяк випадок» при лікуванні COVID-19

Укрінформ
Всесвітня організація охорони здоров'я застерігає від надмірного використання антибіотиків для лікування COVID-19, оскільки вони не поліпшують клінічних результатів, натомість спричиняють розвиток «супербактерій».

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні ВООЗ, поширеному у п’ятницю.

Під час пандемії антибіотики «надмірно використовувалися» для лікування госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 у всьому світі, що сприяло розвиткові стійких до багатьох лікувальних засобів «супербактерій», стверджують у ВООЗ.

Зазначається, що лише 8% хворих з коронавірусом мали бактеріальні інфекції, які можна лікувати антибіотиками. Водночас три чверті пацієнтів отримували їх «про всяк випадок».

При цьому жодного разу ВООЗ не рекомендувала використовувати антибіотики для лікування COVID-19, заявила речниця організації Маргарет Гарріс.

«Оскільки це був вірус, – зазначила вона, – не було жодних вказівок чи рекомендацій, аби лікарі діяли в цьому напрямку (призначення антибіотиків, – ред.). Але, можливо, через те, що люди мали справу з чимось абсолютно новим, вони шукали все, що, на їхню думку, могло би бути доречним».

За даними ВООЗ, застосування антибіотиків для пацієнтів з коронавірусом коливалося від 33% у західному Тихоокеанському регіоні до 83% – у східному Середземномор'ї та Африці.

ВООЗ стверджує, що це «не покращувало клінічні результати для пацієнтів з COVID-19». Натомість їх систематичне призначення «може заподіяти шкоди людям без бактеріальної інфекції у порівнянні з тими, хто не отримував антибіотиків», - ідеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, директор європейського відділу ВООЗ Ганс Клюге заявив, що завдяки вакцинам проти COVID-19 у Європі було врятовано щонайменше 1,4 мільйона життів.

Фото: Fabrice Coffrini / Contributor / Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-