США, Євросоюз і Британія засудили дії та риторику Додіка

США, Євросоюз і Британія засудили дії та риторику Додіка

Укрінформ
Делегації ЄС, Сполучених Штатів та Великої Британії в ОБСЄ засудили останні рішення та риторику президента Республіки Сербської Мілорада Додіка та його політичних партнерів.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, це відбулося під час розгляду останнього розвитку ситуації у Боснії та Герцеговині на засіданні Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Європейський Союз шкодує, що 19 квітня Народна скупщина Республіки Сербської ухвалила три законодавчі акти про вибори, референдум та імунітет, які підривають конституційний лад Боснії і Герцеговини (БіГ) та функціональність її інституцій, а також суперечать зобов'язанням БіГ на шляху до ЄС", - йдеться у заяві делегації ЄС при ОБСЄ.

У Євросоюзі наголосили, що суверенітет, територіальна цілісність, конституційний порядок, включаючи рішення Конституційного суду, і міжнародна правосуб'єктність БіГ повинні поважатися, а "будь-які дії проти цих принципів призведуть до серйозних наслідків".

Читайте також: Росія випробовуватиме єдність НАТО - фінський генерал

У місії Сполученого Королівства при ОБСЄ також висловили занепокоєння з приводу політичної ситуації в Боснії та Герцеговині. "Неодноразові заклики політиків у Республіці Сербській до розпаду держави є небезпечними і явно спрямовані на розпалювання етнонаціоналізму та міжгромадської напруженості в інтересах захисту корумпованих еліт. Важливо, щоб такі провокації не мали успіху, і ми закликаємо тих, хто висуває такі вимоги, припинити їх", - заявила заступниця посла Британії в ОБСЄ Дейдра Браун.

Зі свого боку, у місії США при ОБСЄ наголосили, що "дії та риторика президента Республіки Сербської Мілорада Додіка, а також його політичних партнерів, становлять серйозну загрозу територіальній цілісності та регіональній інтеграції Боснії та Герцеговини".

Читайте також: Китай не є нейтральною стороною у війні Росії проти України - Штати в ОБСЄ

"Ескалація сепаратистської поведінки Додіка підриває Дейтонську мирну угоду, конституцію та інститути країни, а також зацікавленість її громадян у мирі, стабільності та економічній інтеграції. Закон про вибори, прийнятий Народною скупщиною Республіки Сербської 19 квітня, загрожує конституційному ладу Боснії та Герцеговини і буде дестабілізуючим у разі його реалізації", - заявила в.о. заступника голови місії США при ОБСЄ Трейсі Ньюелл.

Вона також назвала "тривожною та провокаційною" заяву Додіка від 22 квітня про те, що прийняття проєкту резолюції ГА ООН щодо Сребрениці буде "несумісним" з подальшим існуванням країни. Крім того, американська місія засудила заяву Додіка про те, що він не може "дихати одним повітрям з босняками" і мусульманами.

"Заяви та дії Додіка явно спрямовані на підрив та послаблення державних інституцій. Ми не можемо дозволити Додіку та іншим, хто прагне просувати власні політичні інтереси, розколоти країну", - наголосила представниця місія США при ОБСЄ.

Читайте також: У Сербії затвердили склад нового уряду з кількома проросійськими політиками

Як повідомлялося, Республіка Сербська – населене переважно сербами державне утворення на території Боснії і Герцеговини, утворене в результаті укладеної за посередництва США Дейтонської угоди. Президентом цього утворення є Мілорад Додік, який займає проросійську позицію та неодноразово погрожував відокремити Республіку Сербську від решти країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-