США відправили військовий корабель через Тайванську протоку - Китай обурився

США відправили військовий корабель через Тайванську протоку - Китай обурився

Укрінформ
США відправили військовий корабель через Тайванську протоку напередодні інавгурації нового президента острова, що викликало гнівний осуд з боку Пекіна.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Зазначається, що американські військові кораблі, а іноді й патрульні літаки ВМС США, проходять через протоку або над нею приблизно раз на місяць. Після крайньої місії, яка відбулась у середу, 7-й флот ВМС США заявив, що есмінець класу Arleigh Burke USS Halsey здійснив звичайний прохід через Тайванську протоку - через води, на які поширюється свобода судноплавства і прольоту у відкритому морі відповідно до міжнародного права.

Однак китайські військові назвали цю місію "публічним ажіотажем", додавши, що вони направили військово-морські і повітряні сили для моніторингу і попередження американського корабля протягом усього його рейсу . У заяві Східного командування Народно-визвольної армії Китаю йдеться, що "війська завжди перебувають у стані підвищеної бойової готовності" і будуть рішуче захищати "національний суверенітет і безпеку".

Міністерство оборони Тайваню заявило, що американський корабель прямував на південь через протоку, і що тайванські сили стежили за ситуацією, але не помітили нічого незвичайного.

Час проведення цієї місії був особливо делікатним, оскільки вона відбулася напередодні інавгурації 20 травня новообраного президента Тайваню Лай Чін-те, якого Китай називає небезпечним сепаратистом, пише медіаресурс.

Уряд Тайваню відкидає претензії Пекіна.

Тайвань перебуває в стані готовності до будь-яких військових маневрів Китаю навколо острова напередодні і після інавгурації.

Читайте також: Ван Ї зустрівся з Блінкеном: Китай вимагає, аби США не надсилали «неправильні сигнали» Тайваню

У четвер, 9 травня, у своєму щоденному звіті про військову діяльність Китаю за попередні 24 години міністерство оборони Тайваню заявило, що виявило чотири китайські літаки, які перетнули серединну лінію і пролетіли поблизу тайванських островів Пенху, на яких розташована велика військово-повітряна база.

Як повідомляв Укрінформ, наступного дня після завершення візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Китаю, Тайвань повідомив про відновлення військової активності КНР поблизу острова після того, як 12 літаків перетнули середину Тайванської протоки. Через кілька днів Тайвань повідомив про друге за тиждень бойове патрулювання Китаю.

Фото: C7F.NAVY.MIL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-