ООН звільнить дев’ять працівників UNRWA за участь у нападі на Ізраїль 7 жовтня

ООН звільнить дев’ять працівників UNRWA за участь у нападі на Ізраїль 7 жовтня

Укрінформ
Дев'ять співробітників Агентства у справах палестинських біженців UNRWA, будуть звільнені через можливу причетність до нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це повідомив журналістам у понеділок заступник речника Генсека ООН Фархан Гак.

За його словами, Управління служб внутрішнього нагляду ООН завершило розслідування, розпочате в січні після того, як стало відомо, що співробітники UNRWA були залучені до нападу на Ізраїль, внаслідок якого було вбито близько 1200 осіб і ще 250 захоплені як заручники.

Гак розповів, що загалом було розслідувано діяльність 19 осіб, причетних, за даними Ізраїлю, до нападів.

«В одному випадку Управління служб внутрішнього нагляду не отримало жодних доказів причетності (до злочину), ще у дев'яти випадках докази… були недостатніми, – сказав він. – Щодо решти дев'яти випадків, отримані докази вказують на те, що співробітники UNRWA могли бути причетними до збройних нападів 7 жовтня 2023 року. Робота цих осіб буде припинена в інтересах агентства».

Читайте також: Генсек ООН розцінює ліквідацію проіранських ватажків у Бейруті та в Тегерані як небезпечну ескалацію

Заступник речника додав, що не володіє інформацією про деталі звинувачень.

Він зазначив, що розслідування передбачало поїздки слідчих до Ізраїлю та ознайомлення з інформацією, якою володіють тамтешні правоохоронні органи.

Також було проаналізувало дані електронної пошти й інформацію про пересування транспортних засобів UNRWA, дані, оприлюднені в медіа та інших публічних джерелах.

Водночас він зауважив, що управління ООН не змогло провести незалежну перевірку достовірності більшої частини наданої Ізраїлем інформації.

Як повідомлялося, в січні Ізраїль повідомив про ймовірну причетність 12 співробітників UNRWA до нападів 7 жовтня. 10 із них були негайно звільнені, ще двоє – загинули. Пізніше ООН отримала від Ізраїлю інформацію про ще сімох осіб, підозрюваних у причетності до терористичної діяльності.

Читайте також: Іран через Угорщину попередив Ізраїль про напад - ЗМІ

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш доручив Управлінню служб внутрішнього нагляду провести відповідне розслідування. Він також призначив незалежну групу експертів для проведення оцінки діяльності UNRWA на предмет забезпечення нейтралітету й реагування на звинувачення в серйозних порушеннях. Група на чолі з колишнім міністром закордонних справ Франції Катрін Колонна опублікувала свій звіт у квітні.

Як передавав Укрінформ, Ізраїль вимагав від ООН згорнути роботу свого Агентства у справах палестинських біженців (UNRWA).

Фото: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-