Німеччина отримала запит Естонії на схвалення поставок зброї в Україну

Німеччина отримала від Естонії запит на схвалення поставки гаубиць до України.

Як передає Укрінформ з посиланням на DW, про це повідомила пресекретарка міністерства оборони ФРН.  За її словами, запит вивчається та перебуває "на відомчому узгодженні".

Процес має бути також скоординований із Фінляндією.

Міноборони Естонії розглядає можливість надати Україні протитанкове озброєння, ракети Javelin та 122-міліметрові гаубиці. Для ухвалення остаточного рішення необхідно отримати дозвіл від США, як країни, що виробляє Javelin, а також від Німеччини та Фінляндії. (Артилерійські знаряддя було випущено ще Німецькою Демократичною Республікою, а 1990-ті роки влада об'єднаної Німеччини продала їх Фінляндії).

Читайте також: Естонія планує надати Україні ракети Javelin та 122-мм гаубиці

Як відомо, офіційний Берлін неодноразово відмовлявся постачати Україні озброєння на тлі напружених відносин Києва та Москви. Позиція влади ФРН така - летальна зброя не буде поставлена, заявив офіційний представник уряду Штеффен Гебештрайт. Відмова Берліна стосується також оборонного озброєння, якщо його можна використати як летальне.

Як повідомляв Укрінформ, Естонія також планує збільшити іншу допомогу Україні. Ще минулого року, до загострення ситуації на кордонах України, Міноборони запустило спільний проєкт із Німеччиною. Планується поставити ЗСУ польовий шпиталь. При цьому роль Сил оборони та Міноборони Естонії полягатиме у координації проєкту та навчанні українських військових медиків роботі з цим комплексом. Гроші планує виділити Німеччина. Реалізація цього проєкту планується у лютому.

Читайте також: Не тільки США і Британія: Кулеба заявив про позитивну динаміку щодо військової допомоги

Нещодавно адміністрація президента США Джо Байдена схвалила виділення 200 млн дол. додаткової безпекової допомоги Україні, що збільшує загальний обсяг допомоги США на зміцнення безпеки та оборони Української держави до 650 млн дол. за 2021 рік.

Уряд Нідерландів також заявив, що готовий до надання військової допомоги Україні через загрозу вторгнення Росії.

Крім того, Британія надіслала до України 2000 протитанкових гранатометів і обіцяє збільшити військову допомогу.

Фото архівне: hawk26