Зеленський - про відведення військ Росією: Я б не радів так зарано

На українсько-російському кордоні знаходиться понад 100 тисяч військовослужбовців Російської Федерації, й наразі не можна точно сказати, чи Росія відведе частину своїх військ.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном за підсумками перемовин у Києві, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

"На сьогодні трішки більше 100 тисяч знаходяться вздовж кордону України і Російської Федерації", - сказав він.

Глава держави також додав, що на тимчасово окупованій території Криму перебуває від 35 до 50 тисяч російських військовослужбовців, а Донецької і Луганської областей - 30-35 тисяч.

Читайте також: Джонсон: Санкції набудуть чинності у ту хвилину, коли Путін вторгнеться в Україну

Водночас Зеленський підкреслив, що не можна стверджувати, що заявлене нещодавно Росією відведення військ від кордону було дійсно відведенням, а не ротацією чи передислокацією.

"Я би сьогодні не радів так зарано, тому що такі шляхи ми бачили, таку інформацію, це було минулого року, коли були військові навчання, Росія сказала публічно, що вона відведе війська, вона відводила війська, а потім повернулася велика частина з тих відведених військ. Тобто це такий момент передислокації, маневр або залякування, тиск психологічний", - зауважив Президент.

Він наголосив, що дуже чекає моменту, коли Росія таки забере свої війська від наших кордонів.

"Це - дуже важливий сигнал і, у принципі, це єдина правдива відповідь Російської Федерації на питання, чи збираються вони продовжувати ескалацію або ні", - наголосив Президент.

Читайте також: Польща у вівторок офіційно затвердить військову допомогу Україні – глава міноборони

Як повідомляв Укрінформ, 29 січня у Росії заявили, що війська та авіація Західного військового округу РФ завершили «планову перевірку бойової готовності» і нібито повертаються на місця базування.

25 січня Західний та Південний військові округи Росії оголосили про початок перевірки боєздатності з передислокацією підрозділів на полігони, зокрема, віддалені. Перевірка, яка розпочалася на тлі кризових відносин із НАТО, в офіційних повідомленнях військових округів РФ названа плановою.

Зокрема, у тренуваннях ЗВО було задіяно понад 1 тис. військових Першої танкової армії та близько 100 одиниць військової техніки. Під час навчань в Іванівській області розрахунки ракетних комплексів "Іскандер-М" знищили польовий аеродром "противника". Крім того, відпрацьовувалося виведення з-під ракетно-авіаційного удару "противника" надманеврених винищувачів Су-35С, Су-30СМ та бомбардувальників Су-34.

Фото: ОП