Президент надав звання Героя України 12 військовим, шістьом - посмертно

Володимир Зеленський надав звання Героя України 12 українським військовослужбовцям, шістьом із них - посмертно.

Відповідний указ №78/2022 опубліковано на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

Звання Героя України надано за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Президент присвоїв звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” посмертно підполковнику Едуарду Вагоровському, майору Дмитру Коломійцю, підполковнику Геннадію Матуляку, лейтенанту Віталію Мовчану, полковнику Олександру Оксанченку та старшому лейтенанту Вячеславу Радіонову.

Також звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка” присвоєно старшому лейтенанту Андрію Герусу, бригадному генералу Дмитру Красильникову, підполковнику Андрію Круглову, полковнику Олександру Мостовому, генерал-лейтенанту Юрію Содолю, полковнику медичної служби Едуарду Хорошуну.

У відеозверненні Зеленський розповів про подвиги цих захисників України.

«Перед тим як звернутись до вас, я підписав указ про присвоєння звання Героя України дванадцяти нашим захисникам: підполковнику Вагоровському Едуарду Миколайовичу (посмертно). Загинув, виводячи нашу авіацію з-під ракетного удару. Дав можливість іншим піднятися в повітря. Майору Коломійцю Дмитру Валерійовичу (посмертно). Рятував побратимів, відволік на себе вогонь ворожої авіації та був збитий літаком ворога. Підполковнику Матуляку Геннадію Васильовичу (посмертно). Гостомель. Знищив скупчення техніки ворога. Лейтенанту Мовчану Віталію Анатолійовичу (посмертно). У протиповітряному бою знищив два літальні апарати ворога», - сказав глава держави.

Звання було надано і полковнику Оксанченку Олександру (посмертно), який загинув у повітряному бою, відволікаючи на себе ворожу авіацію; старшому лейтенанту Радіонову Вʼячеславу (посмертно), завдяки діям якого повний склад літаків бригади піднявся в повітря у Василькові, і це врятувало наших від ракетного удару. Старшому лейтенанту Герусу Андрію, який над містом Кропивницький збив ворожий Іл-76, чим не допустив висадку російського десанту з озброєнням.

Також звання було присвоєно бригадному генералу Красильникову Дмитру, командиру оперативно-тактичного угруповання «Північ», який дві доби відбивався від безперервного штурму, врятував людей та техніку і не пустив ворога на Харків з Луганської області.

Підполковнику Круглову Андрію, який вивів підрозділ ЗРК «Бук» з-під ударів ворога й особисто знищив два російські гелікоптери та один літак.

Звання Героя України було присвоєно Мостовому Олександру, який під Васильковом збив російський Іл-76, а також два гелікоптери Мі-24, чим не допустив висадку десанту з озброєнням. Генералу-лейтенанту Содолю Юрію, який у боях за Волноваху врятував українських бійців хлопців від оточення, організував успішний контрнаступ. Вивів людей з-під удару ворога, надзвичайно ефективно обороняє Маріуполь, додав Зеленський.

Полковник медичної служби Хорошун Едуард Миколайович особисто організував оборону військово-медичного центру в оточенні та проводив евакуацію поранених.