Будь-яка загроза АЕС є порушенням міжнародного права - G7

Заява

Країни «Групи семи» виступили зі спільною заявою, у якій вкотре засудили збройну агресію РФ проти України та наголосили, що загроза мирним атомним об’єктам є грубим порушенням міжнародного права.

Текст заяви оприлюднений у п’ятницю на сайті Держдепартаменту США, передає Укрінформ.

«Ми закликаємо Росію припинити її атаки, особливо в безпосередній близькості від українських атомних електростанцій. Будь-який збройний напад і загроза ядерним об'єктам, призначеним для мирних цілей, є порушенням принципів міжнародного права», - наголошується в заяві.

Крім того, лідери країн «Групи семи» підтримали оголошену в п’ятницю ініціативу гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі щодо укладення угоди між Україною й Росією для забезпечення безпеки ядерних об’єктів в Україні.

Лідери G7 також засудили «неспровоковану й невиправдану війну» Росії проти України за сприяння режиму Білорусі та висловили «щиру солідарність» та «непохитну підтримку» українського народу, а також співчуття жертвам війни та їхнім родинам.

«Ми засуджуємо російські напади на мирних жителів України та цивільну інфраструктуру, включно зі школами й лікарнями. Ми закликаємо Росію дотримуватись її зобов’язань повністю поважати міжнародне гуманітарне право та права людини», - зазначається в документі.

При цьому підкреслюється, що невибіркові атаки заборонені міжнародним гуманітарним правом.

«Ми притягнемо до відповідальності винних за воєнні злочини, включно з невибірковим використанням зброї проти цивільного населення, і ми вітаємо поточну роботу з розслідування та збору доказів, у тому числі з боку прокурора Міжнародного кримінального суду», - зауважили лідери країн G7.

«Росія повинна невідкладно припинити атаку на Україну, яка суттєво уразила цивільне населення та знищила цивільну інфраструктуру, а також негайно вивести російські військові сили», - вказується в заяві.

Водночас підкреслюється, що проти Росії й Білорусі й надалі вводитимуться санкції та обмеження, щоб зупинити агресію.

Крім того, засуджується застосування російським і білоруським урядами дезінформації, яка ставить під загрозу мирні життя. Країни G7 зобов’язалися протидіяти поширенню пропаганди.

«Ми підтверджуємо нашу підтримку й відданість суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що поширюються на її територіальні води»,- наголошується в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, зустріч лідерів країн G7 відбулася в п’ятницю в Брюсселі на рівні глав зовнішньополітичних відомств. До «Групи семи» входять Велика Британія, Італія, Канада, Німеччина, США, Франція, Японія.