Росія використовує у війні термобаричну зброю – британська розвідка

Відео

Міноборони росії підтвердило, що застосовує в Україні важкі вогнеметні системи (ТОС-1А), які використовують термобаричні ракети.

Про це інформує Держспецзв’язку в телеграм-каналі з посиланням на дані британської розвідки, повідомляє Укрінформ.

У відеоролику британської розвідки пояснюється, що ТОС-1А – важка вогнеметна система залпового вогню, що використовує ракети з термобаричними боєголовками. Вона застосовувалася російськими військами в Афганістані й у Чечні.

Термобарична зброя використовує кисень із навколишнього повітря для створення високотемпературного вибуху. Її фугасна дія триває довше, ніж у звичайної вибухової речовини.

Дія ТОС-1А є руйнівною, ідеться у відеоролику. Вона може зруйнувати інфраструктуру, завдати значної шкоди внутрішнім органам людини й викликати різки опіки, що призводять до смерті.

Термобарична зброя не є незаконною, але її використання суворо регулюється законом про збройні конфлікти.

«Вона не може використовуватися проти військових цілей, якщо це наражає на небезпеку цивільне населення…На відео видно, що президент Путін використовує ТОС-1А проти України. Якщо президент Путін цілеспрямовано використовує систему ТОС-1А проти цивільного населення, це – нелегально», - йдеться в поясненні.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор Німеччини Петер Франк розпочав розслідування за підозрою у скоєнні військових злочинів російських військових в Україні - через застосування касетних бомб, напади на житлові квартали та цивільну інфраструктуру, газопровід, сміттєзвалище ядерних відходів та ТЕС тощо.