Україна через війну з рф втратить понад трильйон доларів – Шмигаль

Збитки від російського вторгнення, пораховані непрямим способом, з урахуванням втрат в наступні роки – складають більше трильйона доларів.

Як передає Укрінформ, про це заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За його словами, трильйон доларів – це збитки внаслідок зменшення ВВП в перспективі: "До війни у нас були плани, як буде зростати наша економіка. Тепер підприємства, які мали приносити державі доходи, зруйновані. Тому після війни, звичайно, буде суттєве коригування". 

Очільник Уряду уточнив, що прямі втрати для України внаслідок бойових дій становлять понад $560 млрд, з яких – значна частина стосується інфраструктурних збитків.

"Це те, що ми втратили в результаті прямого руйнування, – мости, дороги, житло, будівлі, але ці цифри щоденно ростуть. Зараз наша оцінка – близько 120 млрд дол. Якщо з урахуванням військової інфраструктури та інших цивільних витрат, то понад 270 млрд", - розповів Шмигаль.

Інша частина – це підрахунок втрат нашої економіки. "Це падіння ВВП в розрахунку на місяці, коли у нас будуть тривати бойові дії. Це недоотриманий прибуток та не вкладені інвестиції наших підприємств. За нашими розрахунками ця сума складає понад 290 млрд дол", - уточнив очільник українського Уряду. 

Як повідомлялося, президент рф володимир путін 24 лютого оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. В нашій державі запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.