Гутерреш запропонував створити гуманітарну групу ООН-росія-Україна

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш запропонував створити контактну групу у форматі ООН-росія-Україна для забезпечення гуманітарних коридорів.

Про це він заявив на брифінгу за підсумками переговорів із главою російського МЗС сергієм лавровим, передає Укрінформ з посиланням на «Комерсант».

"Я запропонував створення контактної групи з гуманітарних питань, яка б об'єднала ООН, росію та Україну для пошуку можливостей, відкриття безпечних коридорів з місцевим припиненням вогню для гарантій того, щоб ці коридори були ефективними", - сказав Гутерреш.

За його словами, необхідні гуманітарні коридори, які "дотримувалися б усіма для евакуації цивільних осіб та доставки потрібної допомоги".

Читайте також: Гутерреш – лаврову: ООН готова забезпечити «гуманітарний коридор» з Азовсталі

Крім того, зазначив Гутерреш, ООН жалкує, що не стала частиною нормандського формату.

Раніше Генсек заявив, що ООН готова спрямувати всі зусилля на порятунок життя людей у ​​Маріуполі.

Як повідомлялося, агресія росії викликала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомбять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова раніше заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинуло до 20 тисяч мешканців. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних.

Читайте також: «Потрібна пауза просто зараз»: ООН закликає негайно припинити бої в Маріуполі

У заблокованому Маріуполі залишаються близько 120 тисяч мирних жителів.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку "Азов", українська морська піхота, мотострілки.