Затоплені кораблі та повістка після похоронки: ЦПД оприлюднив добірку російських фейків

Центр протидії дезінформації про РНБО оприлюднив чергову добірку фейків роспропаганди, що їх та поширила минулої доби. 

Про це ЦПД повідомляє у Telegram, передає Укрінформ.

Зокрема, проросійські Telegram-канали поширили відео, основною темою якого є нібито отримання жінкою «похоронки» щодо загибелі сина, а за кілька днів після цього – повістки з вимогою його прибуття до військового комісаріату. Однак російську «акторку» видає ламана українська мова, що звучить у кадрі, тож це маніпуляція, попереджають у Центрі протидії дезінформації.

Водночас ЗМІ рф повідомили, що зс рф нібито вивели з ладу українські кораблі «Вінниця» та «Юрій Олефіренко» та навіть опублікували відео затоплення «Вінниці», однак корабель було списано ще 2021 року. При цьому «Ізвєстія» написали, що судна були передані США та Великою Британією, однак їх було вироблено у срср. Тож у ЦПД наголошують - це фейк.

Читайте також: У РНБО спростували фейки про «спалахи холери» в Україні

А колаборант-«керівник» Херсонщини володимир сальдо заявив, що всі кредити, які хтось брав в українських банках, начебто можна не виплачувати, і "жодної відповідальності за це не буде" Однак це не відповідає дійсності і є дезінформацією, зазначають у ЦПД.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни поширили у Бердянську чутки, нібито Запоріжжя буде захоплене найближчими днями, і вся Запорізька область перейде під контроль окупантів.