росія поводиться як терорист, обстрілюючи міста – Україна в ОБСЄ

росія застосовує тактику терористів, ведучи ракетні обстріли українських міст, щоб залякати мирне населення.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк на засіданні Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Уже чотири місяці Росія веде загарбницьку війну проти України. Наразі найзапекліші бої йдуть у Лисичанську та Сєвєродонецьку Луганської області. Тим часом росія продовжує тероризувати мирне населення", - зазначив український посол на початку свого виступу.

Він поінформував, що вчора росія випустила сім ракет по Миколаєву, а кілька днів тому Одеса та область зазнали масованого ракетного обстрілу (загалом – близько 14 ракет). Також москва "намагається помститися Харкову", посилюючи обстріли міста. Лише 21 червня в результаті обстрілів Харкова та області загинули щонайменше 15 людей, ще 16 поранено.

Читайте також: російським лобістам заборонили вхід до Єврокомісії та Євроради

Загалом же ООН зафіксувала в Україні близько 10 403 жертв серед цивільного населення, включаючи 4 634 вбитих і 5 769 поранених. Однак, як додав очільник української місії в ОБСЄ, ці цифри не можуть вважатися остаточними, оскільки ні ООН, ні уряд України не мають доступу до тимчасово окупованих територій України, наприклад, до міста Маріуполь.

"Усі ці атаки в Одесі, Харкові, Миколаєві та інших містах не мають тактичного сенсу. Єдина причина – залякати населення. Це – тактика терористів. І різниця лише в тому, що цей тероризм здійснюється на державному рівні", - заявив Цимбалюк.

Він також вказав на те, що російські війська масово використовують артилерію, цілеспрямовано ведучи вогонь по цивільному населенню.

Також дипломат зазначив, що ціллю москви є не лише Україна, адже "провокуючи глобальну продовольчу кризу, росія хоче взяти в заручники інші країни".

При цьому, зауважив Цимбалюк, російська сторона не соромиться зізнаватися у своїх намірах публічно та навів нещодавню заяву головної кремлівської пропагандистки маргарити симоньян у присутності путіна на ПМЕФ-2022: "Зараз почнеться голод, і вони знімуть санкції та будуть з нами товаришувати, тому що зрозуміють, що не товаришувати з нами неможливо".

Крім того, маніпулюючи та скорочуючи постачання газу, "росія також створює нову кризу – енергетичну".

"Іншими словами, росія каже: зніміть санкції, щоб отримати українське зерно для знедолених і перестаньте підтримувати Україну, щоб отримувати російський газ", - підсумував дипломат.

Читайте також: Зеленський: російська армія спалює все на шляху або спустошує захоплені території

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об'єкти інфраструктури, житлові райони українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.