Битва за Україну. День сто тридцять сьомий

Війська росії вчинили черговий терористичний акт – цинічно обстріляли з «Ураганів» багатоповерховий будинок в населеному пункті Часів Яр на Донеччині

У н.п. Часів Яр загинуло 15 людей, ще приблизно 27 залишаються під завалами. ЗСУ відбили російську розвідку боєм на Слов’янському напрямку, а також завдали два удари по військовій частині рф в окупованому Херсоні. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто тридцять сьомий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Андрій Єрмак, глава ОП: «Часів Яр у Донецькій області. росіяни знову вдарили по багатоповерхівці з мирними людьми. Черговий теракт країни-терориста. рф повинна бути в списках держав - спонсорів тероризму».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони: «Високоточні й далекобійні американські ракетні системи HIMARS уже зробили величезну різницю на полі бою. Більше HIMARS, американських боєприпасів та обладнання збільшать силу України і допоможуть демілітаризувати терористичну державу».

  1. Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Війна, яку розв’язала росія проти України, суттєво вплинула на продовольчу безпеку в багатьох регіонах світу і мала потенційний вплив на загострення економічної ситуації й політичної кризи на Шрі-Ланці... російська агресія, а також блокування нею експорту десятків мільйонів тонн зерна з України продовжує посилювати загрози продовольчій безпеці в усьому світі».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ Німеччини: «Один із найстрашніших моментів був, коли генеральна прокурорка України в Бучі показала мені теку з фотографіями, зокрема маленької дитини, яку явно застрелили на сходах у підвал, і одного 16-річного підлітка, вбитого одним пострілом в груди. Це свідчить про те, що з путіним зараз неможливо домовитися. Мова йде про знищення. Навіть дітей».

  1. Марсі Каптур, співголова групи на підтримку України в Конгресі США: «Хоча деякі члени можуть прагнути посіяти розбіжності та розпалити напруженість, загалом Конгрес Сполучених Штатів твердо підтримує президента Зеленського та його керівництво, у той час як Україна бореться за своє виживання. Ті, хто поширює дикі наративи, спрямовані на підрив позицій українських чиновників під час війни, необачно допомагають путіну та його пропагандистам. Сполучені Штати віддані перемозі України, і український народ не має більшого друга, ніж Сполучені Штати».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 10 липня 2022 р.

  • На Слов’янському напрямку, в напрямку Мазанівки, ворог відверто провалив розвідку боєм та з втратами відійшов завдяки вмілим діям українських воїнів.
  • На Бахмутському напрямку противник обстрілював із ствольної та реактивної артилерії  населені пункти Курдюмівка, Луганське, Берестове, Виїмка, Івано-Дар’ївка, Шуми та Переїзне.
  • Ворог завдав авіаударів неподалік Авдіївки та Володимирівки. Штурмом намагався покращити тактичне положення в районі Новоселівки-2, успіху не мав, відійшов.

9 червня поблизу Горлівки підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних сил Збройних сил України збито вертоліт російських окупаційних військ.

Ворог стягує війська поблизу Білогорівки, обстрілює навколишні населені пункти, завдає авіаційних ударів, та швидкоруч окупувати усю Луганщину все ще не в змозі – Сергій Гайдай, голова ОВА.

ЗСУ завдали два удари по військовій частині рф в окупованому Херсоні – радник голови ОВА.

Колишній футболіст «Динамо» Сергій Баланчук загинув внаслідок артилерійського обстрілу під Бахмутом Донецької області.

«УКРІНФОРМ»: На жаль, війна забирає найкращих. Внаслідок бойових дій вже загинуло 89 спортсменів і тренерів. А скільки спортсменів просто не мають можливості тренуватися через зруйновані стадіони та спортивні бази.

Контроль над трасою E40, що з'єднує Донецьк та Харків, ймовірно, стане важливою ціллю для росії, яка намагається просунутись у Донецькій області – британська розвідка.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

В Україні російські загарбники вбили 347 дітей, понад 648 дітей отримали поранення.

Стало відомо, що військові рф у березні розстріляли з танка 56 літніх людей у Кремінній на Луганщині – Луганська ОВА.

У Часовому Ярі на Донеччині з-під завалів 5-поверхового будинку, по якому війська рф вдарили з "Ураганів", витягли 15 загиблих і 6 поранених, під завалами може бути більше 20 людей. Рятувальна операція триває - ОП.

Ситуація в областях станом на 8:00 10 липня:

  • У Дніпропетровській області ворог знову обстріляв Криворізький район, територію Зеленодольської громади. Без постраждалих.
  • У Харкові російські війська кілька разів влучили по Слобідському та Основ’янському районах, пошкоджені житлові будинки та навчальний заклад, 2 особи госпіталізовані. В області протягом доби загарбники завдавали ударів по Чугуївському, Харківському і Богодухівському районах, 1 людина загинула, 2 дістали поранення.
  • У Донецькій області за минулу добу росіяни завдали 5 ракетних ударів по Костянтинівці, 1 загиблий, 18 поранених). Ще у двох громадах через обстріли 1 людина загинула, 5 поранено.
  • У Миколаївській області через обстріли поранено 16 людей.  

УКРАЇНА

Поблизу Макарівської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування, яка була пошкоджена окупантами під час бойових дій на Київщині, запрацював мобільний госпіталь, який передали з Данії - Олексій Кулеба, голова ОВА.

Відсьогодні набув чинності Закон «Про засади державної антикорупційної політики на 2021 - 2025 роки», який є важливим кроком на шляху до євроінтеграції України.

Міністерство енергетики та Міністерство закордонних справ України глибоко розчаровані у зв’язку з рішенням уряду Канади видати дозвіл на повернення до Німеччини відремонтованих компанією Siemens Canada турбін для "Північного потоку-1" і закликали Канаду не піддаватись на шантаж кремля і скасувати рішення щодо турбіни.

10 липня  о 17.00 стартує Atlas Online, під час якого збиратимуть гроші для потреб ЗСУ. Хедлайнером онлайн-фестивалю стане Вірка Сердючка.

«УКРІНФОРМ»: Зазвичай кожного літа у Києві на ВДНГ проходив фестиваль Atlas Weekend.   Але цього року війна змінила не лише плани на фестивалі, вона змінила  все наше життя. Але  українці вірять, що скоро настане день перемоги, і звичне життя запанує знову.

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом закон, згідно з яким доходи військовослужбовців не будуть оподатковуватися військовим збором.

ЕКОНОМІКА

Україна отримає 1,7 мільярдів доларів гранту від Цільового фонду одного донора, створеного Міжнародною асоціацією розвитку та USAID. Грант залучатиметься на безоплатній, безповоротній основі у державний бюджет України - Денис Шмигаль, прем‘єр-міністр.

У червні українці продали валюти на $207 мільйонів більше, ніж купили – Нацбанк.

Протягом першого тижня від старту проєкту «Армія дронів» українці зібрали 400 мільйонів гривень.

«УКРІНФОРМ»: 1 липня Генштаб, Міністерство цифрової трансформації та платформа UNITED24 оголосили про початок проєкту «Армія дронів», яка включає системну закупівлю дронів, їх ремонт та оперативну заміну, а також курс навчання пілотів. 3 липня українці вже відправили перші дрони для ЗСУ.

Враховуючи звільнення від російських військ острова Зміїний та скупчення великої кількості суден в очікуванні проходження каналом Суліна, можливо використання каналу гирла Бистре суднового ходу р. Дунай-Чорне море для заходу/виходу суден, що перевозять агропродукцію – Мінінфраструктури.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Банк розвитку Ради Європи прийняв рішення про спеціальні умови якнайшвидшого набуття Україною членства у цій фінансовій установі, а також виділив кошти на підтримку українських біженців у Німеччині та Литві.

Міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі оголосила про намір запровадити додаткові санкції проти росії, які охоплять видобувну, хімічну та інші галузі промисловості. Водночас Канада вирішила повернути Німеччині газову турбіну, побудовану в Канаді компанією Siemens Energy AG, що використовувалася в системі трубопроводу Nord Stream.

Служба держбезпеки Латвії (VDD) вважає, що розвідки рф і білорусі вкрай зацікавлені у вербуванні посадовців у прикордонних регіонах, де розгортаються сили союзників по НАТО.

ВОРОГ

Фракція лдпр у держдумі рф запропонувала замінити термін президент росії на правитель або глава держави.

«УКРІНФОРМ»: А чому не на «царя»?))).

Представниця мзс рф  марія захарова сказала, що росія завершила підготовку до заходів проти Литви і ЄС у відповідь на блокування транзиту до Калінінграда і погрожує застосувати їх найближчим часом.

Близько 2,5 тис. протоколів за "дискредитацію армії" вже оформлено у рф.

роскомнагляд обмежив доступ до сайту щоденної німецької газети Die Welt.

«УКРІНФОРМ»: Від початку війни в Україні це не перше блокування сайтів іноземних ЗМІ у росії. У червні заблокували сайт британського видання The Telegraph, а раніше сайти "Голосу Америки", BBC, "Радіо Свобода", Euronews, DW.

Активіста з Нижнього Новгорода Олексія Поднебесного оштрафували на 30 тисяч рублів через допис у соцмережах, де він взяв у лапки слово «спецоперація».

Марина Дмитрів, Київ