Битва за Україну. День сто сорок восьмий

ЗСУ успішно відбили штурм ворога на чотирьох напрямках, окупанти з втратами відійшли

ЄС ухвалив 7-й пакет санкції проти росії. Британія надішле Україні десятки гаубиць, протитанкову зброю, безпілотники і боєприпаси. Повітряні сили зробили ворогу «дуже зле» на Херсонському напрямку: «відправили до Кобзона» сотню окупантів та знищили понад десять одиниць військової та автомобільної техніки. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто сорок восьмий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Представники нашої держави жодного дня не припиняли роботу, щоб отримати ефективну ППО. І ми маємо певні домовленості щодо цього, є певні успіхи, які дозволяють знищувати частину ракет, однак потрібна зовсім інша швидкість і масштаб захисту. Російський терор має програти. І це буде нашою спільною перемогою – українського й американського народів».

  2. Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента: «Президент налаштований серйозно і .... Ми переламаємо хід цієї війни. Скоро буде багато сюрпризів».

  3. Олексій Рєзніков, міністр оборони України: «Жодної «втоми» від війни в Україні немає і не буде. Є розуміння, що на кону не Україна, а безпека всієї Європи… Усвідомлення України як щита Європи на сході пришвидшується».

  1. Олена Зеленська, перша леді України: «Крилаті ракети націлені на мирних людей. Вони прилітають у будинки, офіси, лікарні. Я впевнена, що це зумисне. Це акція залякування – як те, що відбулося у США 11 вересня 2001 року. Ми відчуваємо, що весь світ нас підтримує. Проте для нас дуже важливо, щоб ця підтримка не зникала, тому що кожен день гинуть люди».

  1. Джеймс Ставрідіс, головнокомандувач силами НАТО в Європі: «Занепокоєння з приводу того, що Путін застосує зброю масового знищення, виправдано, але, найімовірніше, вона буде хімічною, а не ядерною. Можливо, холодна втіха, але принаймні ми залишимося на відстані витягнутої руки від важеля до апокаліпсису».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 21 липня 2022 р.

  • На Харківському напрямку ворог безуспішно намагався просунутися у напрямку Великі Проходи - Питомник.
  • На Краматорському напрямку українські воїни відбили штурм окупантів на Лисичанський НПЗ – Івано-Дар’ївка. Ворог зазнав втрат та відійшов.
  • На Бахмутському напрямку знову провалилися недолугі штурми окупантів на Клинове – Вершина, Миронівка – Вуглегірська ТЕС.
  • На Південнобузькому напрямку окупанти безуспішно намагалися провести контратаку на Сухий Ставок – Андріївка.

На Херсонщині повітряні сили ЗСУ вразили командні пункти та шість складів з боєприпасами. Ліквідували понад сто російських солдатів і офіцерів, знищили гаубицю «Мста-Б», дві самохідні артилерійсько-мінометні установки «Нона-3», 13 одиниць автомобільної техніки та один БПЛА «Еталон».

Після серії ударів ЗСУ по Антонівському мосту перекидання росіянами озброєння та боєприпасів зупинено, окупанти терміново шукають фахівців для ремонту - керівник Херсонської ОВА Сергій Хлань.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

СБУ затримала корегувальника вогню окупантів по Кривому Рогу, який з травня до липня передавав представникам спецслужб рф інформацію щодо розміщення військових об’єктів, розташування військовослужбовців та техніки ЗСУ.

російські загарбники загнали військову техніку рф, вибухівку та зброю у машинну залу енергоблока №1 Запорізької АЕС.

«УКРІНФОРМ»: рашисти, боячись «пекельних» (читай – «хімерних») подарунків від ЗСУ, вирішили розмістити свій військовий «мотлох» на ЗАЕС. Ну, кінчені ідіоти. Світ повинен жорстко зреагувати на це безумство. В Енергоатомі попереджають, що якщо станеться пожежа, наприклад, через випадкову детонацію боєкомплекту, то її масштаби можуть дорівнювати тій, яка відбулася під час аварії на Чорнобильській АЕС! 

Війська рф убили в Україні 358 дітей, ще 681 – отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Від початку вторгнення росіяни скоїли в Україні 24,2 тисячі воєнних злочинів - пресслужба Офісу генпрокурора.

На Донеччині російськи загарбники обстріляли Слов’янську громаду касетними снарядами, поранені двоє жителів Билбасівки.

Війська рф обстріляли «Ураганами» Харків. 3 загиблих, 23 поранених.

Кількість жертв від ракетного удару по Вінниці 14 липня зросла до 26. Померла 20-річна Ольга Лисенко, яка отримала 98% опіків - голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Ситуація по областях станом на 8:00 21 липня.

  • Протягом доби росіяни проводили масований обстріл Харкова та населених пунктів Чугуївського, Богодухівського, Ізюмського районів області. 11 людей поранено, 3 загиблих, серед них 13-річна дитина.
  • На Донеччині окупанти зруйнували дві школи — у Краматорську та Костянтинівці. Значної шкоди завдали Бахмуту, вкотре обстрілявши центральну частину міста. За добу по області — одна людина загинула, 5 поранених.
  • В Херсонській області продовжують горіти поля із врожаєм та лісові зони. За офіційною інформацією лише за кілька останніх днів вигоріло понад 230 гектарів пшениці у Бериславському та Генічеському районах, а також близько 10 гектарів лісу поблизу міста Олешки.

УКРАЇНА

Завершилося опитування про майбутнє символіки на щиті монумента «Батьківщина-мати» у Києві, ініційоване Міністерством культури та інформаційної політики разом з Мінцифрою. Найбільшу кількість голосів (85%) набрав варіант «замінити на Тризуб – Державний Герб України».

Тільки 11% українських шкіл мають власні укриття – ДСНС.

На порталі «Дія» тепер можна замовити дублікати низки документів. Зокрема свідоцтва або витягу: про народження, про смерть, про зміну імені, про реєстрацію шлюбу, про розірвання шлюбу.

Збірна ЗСУ здобула чотири золота, два срібла і бронзу на Першому Балтійському чемпіонаті зі стрільби з пневматичного пістолета серед військових.

«УКРІНФОРМ»: Маємо перемоги не тільки на фронті. МОЛОДЦІ!

російські хакери здійснили кібератаку на сервери мережі українських радіостанцій та поширювали фейк про важкий стан здоров'я президента Володимира Зеленського. Згодом президент відповів: «Так міцно, як зараз, я ще ніколи не почувався. І при всій повазі до похилого віку: 44 – це не 70».

«УКРІНФОРМ»: І на кого була розрахована ця маячня? На подібні фейки українці не купляться. Ми – не безмізкова раша.

На територіях, які тимчасово захоплені, або на тих, де ведуться бойові дії, з урахуванням того, що може бути втрачений контакт із сімейним лікарем, дозволяється в умовах війни відпуск антибіотиків і без призначення лікаря – МОЗ.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки попереджають українців про фейкові повідомлення у меседжері Вайбер про начебто «тотальне прослуховування телефонів» СБУ.

«УКРІНФОРМ»: Чергові спроби рашистів підірвати довіру до українських державних установ та деморалізувати населення. НЕ ВЕДЕМОСЯ!

ЕКОНОМІКА

Нацбанк підняв офіційний курс долара до 36,56 гривні. Крім того, НБУ дозволив банкам продавати українцям безготівкову валюту із подальшим розміщенням її на депозит.

«УКРІНФОРМ»: Це стрибок на 25% - чимало… Експортери, звісно, виграють, резерви НБУ буде збережено, але й інфляція розженеться. Пальне, зокрема, у нас нині на 100% імпорт. Слідом за ним, багато чого подорожчає…

В Україні інфляція цьогоріч перевищить 30%, а економіка скоротиться на третину - глава НБУ Кирило Шевченко.

Українські аграрії зібрали на Дніпропетровщині 833 тисячі тонн пшениці та 364 тисячі тонн ячменю - очільник ДОВА Резніченко.

Транспортувати українське зерно на експорт, згідно з домовленостями у Стамбулі делегацій України, росії та Туреччини за посередництва ООН, планується через порти «Одеса», «Південний» та «Чорноморськ» - депутат ВРУ, представник української делегації на переговорах Рустем Умеров.

Україна очікує отримати 16-17 мільярдів доларів від партнерів до кінця року - міністр фінансів Сергій Марченко

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі закликала державного секретаря Ентоні Блінкена визнати росію державою-спонсором тероризму.

Збройні сили України дуже ефективно використовують американські РСЗВ. Жодного HIMARS росіянам знищити не вдалося – командування армії США.

ЄС затвердив новий пакет санкцій проти росії, включаючи часткове ембарго на золото – президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.  

Начальник штабу ВПС США генерал Чарльз Браун натякнув, що незабаром Україна може отримати винищувачі західного виробництва.

Перші справи про воєнні злочини рф в Україні можуть розглянути у Гаазі вже взимку – Bloomberg.

Виробники віскі Jim Beam, Maker's Mark та Macallan йдуть із росії.

«УКРІНФОРМ»: У принципі росіянам не звикати вживати «елітний національний алкогольний напій» під назвою «Бояришник».

Туреччина готова долучитися до реалізації загальнодержавного плану відбудови України, який був представлений на Міжнародній конференції в Лугано - заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Велика Британія найближчим часом передасть Україні понад 20 САУ M109, 36 105-мм гаубиць L119 та 50 000 артилерійських снарядів. Також нам поставлять контрбатарейні радари, сотні безпілотників та 1,6 тисячі протитанкових снарядів.

«УКРІНФОРМ»: Справа Бориса Джонсона живе та працює!

У Сенаті США представили проєкт резолюції про визнання геноцидом дій рф в Україні.

ВОРОГ

Самопроголошена «ЛНР» заблокує Google.

«УКРІНФОРМ»: Ну привіт, кам’яний вік! Більше нічого додати.

РосЗМІ пишуть, що на тлі західних санкцій та відходу іноземних компаній у раші почалися проблеми з поглибленням дна водойм.

«УКРІНФОРМ»: Їхнє справжнє дно вже давно перейшло до самопоглиблення.

рф вже використала понад 50% свого «високоточного» озброєння – ГУР МОУ.

білоруський диктатор лукашенко заявив, що війну можна закінчити, якщо Україна сяде за стіл переговорів і погодиться «ніколи не загрожувати росії і не мати на території України ту зброю, яка загрожуватиме рф».

«УКРІНФОРМ»: Традиційне «гав-гав» від картопляного. Як каже народна мудрість: «Дурний піп – дурна його молитва».

Окупанти відправили з Криму на війну 1200 добровольців - Кримська правозахисна група.

Анатолій Климчук, Київ