Ситуація на ЗАЕС: Зеленський пояснив, як повернутися до нормальної ядерної безпеки

Лише абсолютна прозорість і контрольованість ситуації на ЗАЕС може гарантувати для Української держави і міжнародної спільноти поступове повернення до нормальної ядерної безпеки.

Про це під час звернення поінформував Президент Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

За словами Президента, наразі українські дипломати і атомники та МАГАТЕ перебувають у постійному контакті і працюють над направленням місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну станцію.

«Тільки абсолютна прозорість і контрольованість ситуації на ЗАЕС і навколо неї для Української держави, для міжнародної спільноти, для МАГАТЕ може гарантувати поступове повернення до нормальної ядерної безпеки. російська армія повинна відійти з території АЕС та всіх сусідніх районів, забрати свою військову техніку зі станції», - сказав Зеленський.

Він уточнив, що росіяни мають відійти від ЗАЕС і всіх сусідніх районів і забрати свою військову техніку із цієї станції без жодних умов і якнайшвидше.

У свою чергу, Україна готова забезпечити належний контроль з боку МАГАТЕ, і відповідна місія може бути направлена на Запорізьку атомну станцію у легальний спосіб, дуже швидко та максимально ефективно, зазначив Зеленський.

Серед іншого, він поінформував, що зробив у середу дуже важливе звернення до університетських спільнот, журналістів, політичних кіл Чилі і загалом Латинської Америки. Як уточнив Президент, це – непростий напрямок зовнішньої політики.

Він поінформував, що українська влада там багато речей робить наразі фактично з нуля: «Працюємо не лише на політичному рівні, а й налагоджуємо зв’язки безпосередньо із суспільствами цього регіону».

«Закликав чилійців та всіх людей Латинської Америки, які цінують свободу, поширювати правду про російську війну, проти нашої держави і підтримувати санкційну політику, направлену на те, щоб держава-терорист платила якнайвищу ціну за терор», - сказав він.

Читайте також: Зеленський закликав чилійців поширювати правду про війну рф проти України

Як повідомлялося, російські військові захопили ЗАЕС у ніч проти 4 березня.

ЄС та 42 країни закликали рф негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.

У свою чергу, на базі ДП НАЕК «Енергоатом» було створено кризовий штаб, куди увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС.

Зі свого боку генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав вивести російські війська із Запорізької АЕС та направити туди місію МАГАТЕ.