У білорусі перебуває приблизно тисяча російських військових - розвідка

З території білорусі зберігається загроза ракетних ударів.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький, передає Укрінформ.

Територія білорусі становить загрозу Україні, і на сьогодні це насамперед загроза ракетних ударів як повітряного компонента, так і наземного. На території білорусі розміщено один дивізіон ракетного комплексу "Іскандер", який і здійснює ракетні пуски, три дивізіони C-400, С-300", - сказав Скібіцький.

Він зазначив, що основна задача цих ЗРК – це захист повітряного простору, і коли на територію білорусі заходять бомбардувальники Ту-22, то C-400 здійснюють прикриття цих бомбардувальників.

Читайте також: білоруси відновлюють російські бойові літаки – розвідка

Друга мета розміщення цих ЗРК, за словами Скібіцького, - завдання ударів по наземних цілях, вони мають ракети, переобладнані на вид "земля - земля". "Їхня точність низька, але вони можуть наносити ураження особовому складу, цивільному населенню. Бойова частина цих ракет містить орієнтовно шість тисяч маленьких осколків, вони розлітаються. І це загроза будь-якому об'єкту на їхньому шляху", - сказав представник ГУР.

Повітряний компонент – це бомбардувальники Ту-22М3, які можуть нести крилаті ракети повітряного базування, ті ж самі X-22.

Що стосується сухопутного компонента, то, за словами Скібіцького, його в білорусі у достатній кількості немає. Наразі розвідка фіксує окремі підрозділи сил спеціальних операцій та не спостерігає ні перекидання в білорусь сухопутного компонента, ні нарощування, ні створення будь-яких наступальних угруповань. Уздовж кордонів перебувають лише батальйони збройних сил республіки білорусь, які проводять навчання, обладнали свої позиції та несуть службу на ротаційній основі.

Читайте також: росія вичікує момент для підключення ЗАЕС до своєї мережі — розвідка

"Якщо говорити про росіян, то, за нашими оцінками, зараз на території білорусі перебуває приблизно тисяча військовослужбовців. Там також постійно розгорнуті два вузли зв'язку. Таким чином, загроза російського сухопутного вторгнення з території білорусі на сьогодні знаходиться на низькому рівні, вона мінімальна. Буде зростати, якщо там розпочнеться розгортання потужного сухопутного компонента", - сказав Скібіцький.

Як повідомляв Укрінформ, за даними розвідки, у росії залишилося не більше 45% від тих ракет, які були до початку війни.