Оголосивши мобілізацію, путін розпочав війну проти власного народу – Литва в ООН

Єдиний арсенал, який залишився у путіна – це поширення страху, шантаж та маніпуляції, і зараз він намагається мобілізувати для брудної агресії проти України сотні тисяч росіян, оголосивши тим самим війну власному народу.

З такою заявою від імені трьох країн Балтії виступив у четвер на засіданні РБ ООН глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сіяння страху, використання шантажу й маніпуляцій – це єдиний арсенал зброї, який залишився у путіна. Ми не боятимемося цього, й відповідатимемо спокійно й рішуче», - наголосив литовський міністр.

Читайте також: Генсек ООН не бачить жодних ознак припинення росією війни проти України

Він підкреслив, що росія щодня «кидає виклик принципам ООН» і вже стала синонімом жорстокості, держави-терориста й геноциду. Однак режим путіна також обернувся проти власного народу.

«Оголосивши мобілізацію, він почав війну проти власного населення, протри народу, який має стати майбутнім його країни, але зараз перетворюється у зброю колоніального минулого»,- зауважив Ландсбергіс.

Читайте також: В МЗС Польщі закликали Радбез ООН розглянути ініціативи України щодо спецтрибуналу

Він також підкреслив, що кремль зараз вдається до ядерних погроз, хоча й усвідомлює, що потенційні наслідки ударів по Запорізькій АЕС можуть бути масштабнішими за Чорнобиль і Фукусіму.

«Але ми не маємо боятися, ми повинні використати всю потужність міжнародного співтовариства, аби вимагати від росії безумовного виведення всіх її сил із Запоріжжя»,- заявив глава литовської дипломатії.

Читайте також: Масований обстріл Запоріжжя: ворог випустив дев'ять ракет С-300

Він також закликав світ «пролити світло» на злочини росіян та забезпечити міжнародне правосуддя: «Ми маємо зобов’язання притягти путіна до відповідальності». У цьому зв’язку Ландсбергіс наголосив на необхідності створення Спеціального трибуналу для розгляду злочинів російської агресії проти України.

«Україна бореться за всі принципи ООН, Україна бореться за кожного з нас, тому я закликаю Раду не боятися діяти, однак остерігатися сумнівів і байдужості. Звертаюся до кожної держави, у нас досі є шанс зберегти мир і безпеку шляхом прийняття правильних рішень на захист міжнародного порядку, побудованого на правилах»,- підкреслив Ландсбергіс.

Читайте також: росія не зможе мобілізувати 300 тисяч осіб – польський генерал

У підсумку своєї промови глава МЗС Литви згадав про роль режиму Лукашенка в агресії проти України: «Не лише росія буде притягнута до відповідальності – режим в білорусі також буде у списку звинувачуваних».

Як повідомляв Укрінформ, цього тижня в Нью-Йорку розпочалися зустрічі високого рівня 77-ї Генасамблеї ООН за участі делегацій країн-членів на чолі глав держав та урядів. У четвер в штаб-квартирі ООН відбулося засідання Ради Безпеки щодо боротьби з безкарністю у зв’язку з російською війною в Україні.