НАТО не бачить підготовки рф до ядерного удару, але проведе навчання зі стримування - Столтенберг

Попри агресивну риторику росії Північноатлантичний Альянс не бачить ознак її підготовки до застосування ядерної зброї, але при цьому зберігає пильність та проведе планові навчання із відпрацювання заходів стримування найближчим часом.

Про це сьогодні у Брюсселі під час прес-конференції напередодні зустрічі міністрів оборони Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«У четвер я буду головувати під час регулярної зустрічі Групи ядерного планування. Фундаментальною метою програми ядерного стримування НАТО завжди було збереження миру, запобігання ворожій активності та стримування агресії. Наступного тижня НАТО проведе заплановані навчання зі стримування Steadfast Noon. Це рутинне тренування, яке проводиться щороку з метою пересвідчитися у безпеці, захищеності та ефективності наших засобів стримування», - сказав керівник НАТО.

Він зауважив, що ці навчання планувалися задовго до вторгнення росії в Україну, і їх не скасовуватимуть.

«Якби ми сьогодні скасували ці навчання з огляду на війну (росії) проти України, це був би абсолютно неправильний сигнал. Ми маємо розуміти, що тверда та передбачувана поведінка НАТО та наша військова потужність є найкращим способом уникнути ескалації. Ми тут, щоб зберегти мир, щоб запобігти ескалації та будь-яким атакам проти країн-союзниць. Тож якби ми зараз створили ґрунт для будь-яких помилкових суджень або прорахунків з боку москви щодо нашої волі та готовності захистити всіх наших союзників, ми б збільшили ризик ескалації», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: НАТО розгляне пропозиції надати Україні більше ППО – Столтенберг

За його словами, саме зараз, в умовах російської агресії проти України, для НАТО настав час бути твердим і чітким у готовності захистити всіх союзників.

«Погрози президента путіна небезпечні та безвідповідальні. росія знає, що ядерну війну неможливо виграти, і така війна ніколи не має вестися. Ми проводимо уважний моніторинг російських ядерних сил і не бачимо жодних змін у російському позиціонуванні. Але ми зберігаємо пильність», - сказав генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, 12-13 жовтня у Брюсселі відбудеться засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, а також зустріч Контактної групи щодо України під егідою США.

Читайте також: Ознак готовності росії застосувати ядерну зброю наразі немає - британська розвідка

Урядовці НАТО оцінять сучасний стан спроможностей Альянсу з оборони та стримування, заходи щодо захисту критичної інфраструктури з урахуванням саботажу на трубопроводах «Північного потоку» та розглянуть шляхи продовження і посилення військової допомоги для України у реалізації її права на самооборону проти російської агресії.