НАТО має спростовувати російську брехню про участь Альянсу у війні – представниця США

російська влада намагається поширювати брехливі наративи про нібито участь НАТО у війні рф проти України.

Про це заявила у вівторок постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт на Берлінському зовнішньополітичному форум, передає кореспондент Укрінформу.

«Прикро, що росіяни доволі успішно просувають цілу низку фальшивих наративів і неправди щодо ролі НАТО в Україні. Вони б нічого не хотіли більше, ніж мати можливість вказати на якийсь випадок безпосередньої участі НАТО в цьому конфлікті. Але ми твердо стоїмо на тому, що не дозволимо цьому статися», – сказала вона.

За словами Сміт, союзники з НАТО домовилися ще на початку повномасштабної війни, що не дозволять, аби Альянс став стороною конфлікту. «Це рішення було прийнято дуже рано, і я не бачу жодних тріщин у єдності щодо цієї політики», – додала вона.

Водночас індивідуально майже всі країни надають гуманітарну, економічну та безпекову допомогу Україні, хоча саме НАТО не координує цю допомогу і не надає її, підкреслила Сміт.

«Ми не відправляємо війська НАТО в Україну. Там немає командувачів НАТО, в Україні немає нічого, що стосується активів НАТО, і я не очікую, що це зміниться», – наголосила вона.

Проте, за її словами, «час від часу в різних куточках ви чуєте, як країни ставлять запитання, які відображають російську брехню: чи є НАТО на місцях? Чи надає НАТО летальну підтримку? Чи винне НАТО в цій війні?».

Сміт зазначила, що союзники з НАТО мають роз’яснювати іншим країнам, «чи мають ці російські неправдиві твердження якесь відношення до дійсності».

Читайте також: США не бачать ознак у білорусі, що можуть змінити хід бойових дій в Україні - Пентагон

Як повідомляв Укрінформ, після початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року ЄС, НАТО та окремі союзники по Альянсу почали надавати Україні ефективну військову, фінансову та гуманітарну допомогу. При цьому країни-союзниці надали Україні зброю та боєприпаси для реалізації її невід’ємного права на самооборону проти зовнішньої агресії, відповідно до Хартії ООН. ЄС вперше у власній історії виділив 2,6 млрд євро для закупівлі зброї в інтересах України – країни, що перебуває у стадії активних бойових дій.НАТО має спростовувати російську брехню про нібито участь Альянсу у війні – представниця США

 

.