Українська авіація завдала по ворогу десять ударів

Дані Генштабу

Авіація Сил оборони України протягом 19 жовтня завдала по російських військах десять ударів, підтверджене ураження шести районів зосередження озброєння та військової техніки, а також чотирьох позицій зенітних ракетних комплексів ворога.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє у Фейсбуці.

Так, за даними Генштабу, станом на 18:00 19 жовтня війська російської федерації намагаються утримати тимчасово захоплені території, зосереджують зусилля на стримуванні дій Сил оборони України на окремих напрямках. Водночас ворог не полишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському й Авдіївському напрямках.

Загарбники обстрілюють позиції українських військ уздовж лінії зіткнення, здійснюють інженерне обладнання оборонних позицій і рубежів на окремих напрямках і ведуть повітряну розвідку. Порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, противник продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі й помешканнях цивільного населення.

Протягом поточної доби війська рф завдали чотири ракетні й одинадцять авіаційних ударів, також здійснили понад десять обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Із застосуванням крилатих ракет та іранських ударних безпілотників росіяни вкотре завдали масованого удару по цивільній інфраструктурі в Київській, Чернігівській, Вінницькій, Івано-Франківській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій та Миколаївській областях.

Читайте також: Загроза вторгнення з білорусі може значно зрости навесні – Об’єднані сили

У ніч на 19 жовтня п’ятьма безпілотними літальними апаратами іранського виробництва Shahed-136 російські війська атакували Умань Черкаської області та Коблеве Миколаївської області. Усі ворожі об'єкти були успішно збиті Силами оборони України.

На Волинському та Поліському напрямках, за інформацією Генштабу, обстановка суттєвих змін не зазнала. Повідомляється, що республіка білорусь продовжує підтримувати збройну агресію рф проти України. Так, протягом дня з території білорусі противник задіяв дев’ять ударних безпілотників Shahed-136. Вісім з них були збиті українськими захисниками.

На інших напрямках російські війська здійснювали обстріли. Зокрема, на Сіверському напрямку з мінометів і ствольної артилерії загарбники вдарили по території в межах населених пунктів Гай та Хрінівка Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку з мінометів, ствольної й реактивної артилерії росіяни били по районах Вовчанських Хуторів, Тернів, Красного, Огірцевого, Стрілечої та Хатнього. На Куп’янському напрямку противник зі ствольної й реактивної артилерії завдавав ударів по районах Берестового, Дворічної, Кам’янки та Кислівки.

На Лиманському напрямку з мінометів, ствольної й реактивної артилерії війська рф били по районах Греківки, Гряниківки, Надії, Новоєгорівки, Зарічного, Серебрянки, Тернів, Торського та Ямполівки.

На Бахмутському напрямку з танків й артилерії ворог обстріляв райони Андріївки, Бахмута, Бахмутського, Білогорівки, Майорська, Нью-Йорка, Опитного, Роздолівки, Соледара, Спірного та Яковлівки.

На Авдіївському напрямку з танків, мінометів, ствольної й реактивної артилерії російські війська завдали ударів по районах Авдіївки, Бердичів, Первомайського, Карлівки, Красногорівки, Марʼїнки та Новомихайлівки.

На Новопавлівському, Запорізькому й Південнобузькому напрямках активних наступальних дій росіяни не вели, натомість обстріляли райони понад 45 населених пунктів уздовж усієї лінії зіткнення.

За інформацією Генштабу, псевдокерівництво тимчасово захопленої території Запорізької області організувало проведення так званої інвентаризації житлового фонду та «перепис» населення. Вказані заходи загарбники проводять з метою пошуку й відчуження житла місцевих жителів, які виїхали за межі захоплених територій.

Читайте також: росія тримає у Чорному морі два ракетоносії з 12 «Калібрами»

Тим часом поповнення втрат підрозділів російських військ за рахунок ув’язнених осіб завдало командуванню додаткових проблем. Так, завербовані військовослужбовці з місць позбавлення волі після отримання зброї залишають підрозділи та шукають можливість повернутися на територію росії.

Встановлено, що після ураження 17 жовтня складу з боєприпасами в Херсонській області частина підрозділу, який залучався до його охорони, отримали поранення, а решта — вдалися до втечі. Заходи з пошуку дезертирів проводять підрозділи росгвардії під виглядом боротьби з диверсійно-розвідувальними групами.

Повідомляється, що загарбники продовжують практику примусового залучення місцевого населення для проведення фортифікаційних робіт у районі Херсона серед порушників комендантської години й нелояльних до загарбницької влади громадян.

Підрозділи протиповітряної оборони Збройних сил України збили чотири крилаті ракети, один гелікоптер Ка-52, а також 13 безпілотників Shahed-136.

Бійці ракетних військ й артилерії ЗСУ уразили три пункти управління, чотири райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, станцію радіоелектронної боротьби, один міст і понтонну переправу противника.

Як повідомляв Укрінформ, з 24 лютого по 19 жовтня захисники України ліквідували близько 66 280 російських військових, також знищили 2554 танків, 5235 бойових броньованих машин, 1637 артилерійських систем й іншу техніку ворога.