Прокуратура розслідує 10 кримінальних справ про екоцид унаслідок російської агресії

Прокуратура здійснює процесуальне керівництво у 10 кримінальних провадженнях про екоцид, здійснений російськими військами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора у Телеграмі.

"Органи прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у 10 кримінальних провадженнях за фактом вчинення збройними формуваннями рф екоциду (ст. 441 КК України)", - йдеться у повідомленні.

Мова йде, зокрема, про пошкодження внаслідок ракетних ударів ядерної установки “Джерело нейтронів” та атомних електростанцій; факт масової загибелі птахів на Чорнобаївській птахофабриці, що призвело до екологічної катастрофи; цілеспрямовані атаки на нафтобази.

Крім того, прокурори СЕП різних рівнів забезпечують збирання доказів щодо завдання шкоди довкіллю у 36 кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). Це справи про ракетні обстріли цивільних кораблів з боку росії, які призвели до їх затоплення та забруднення моря; масові лісові пожежі, спровоковані ракетними та артилерійськими обстрілами з боку російських агресорів; збройні атаки на цивільні об'єкти, внаслідок яких завдано шкоди довкіллю (помпові станції, дамби, очисні споруди тощо).

Читайте також: рф завдала довкіллю України збитків на понад ₴1,35 трильйона

В Офісі генпрокурора підкреслили, що знищення російськими військами природного потенціалу України – це воєнний злочин не лише проти нашої держави, а й усього світу.

Як повідомлялося, за оцінкою Рахункової палати, від початку повномасштабної війни російська федерація завдала довкіллю України збитків на суму понад 1,35 трильйона гривень.