Окупанти змушені використовувати недоторканий запас «Іскандерів»

Його вони не змогли повноцінно забезпечити навіть за роки спокійного існування

Щодо ракет до ОТРК «Іскандер», яких у росії залишилося близько 120, хочу доповнити. Не варто рефлексувати на цю цифру, оскільки ракети 9М723 та 9М728 росія може виробляти, і вони ніколи не закінчаться в нуль. Але їхнє виробництво залежить від контрабандних поставок іноземних комплектуючих, таких як мікросхеми, напівпровідники, мікрочіпи. Є постачання – виробництво працює, немає постачання – все стоїть.

Крім того, виробництво їх вкрай повільне. ОТРК «Іскандер» було прийнято на озброєння у 2006 році і з 2006 по 2022 рік вони змогли виготовити 600 ракет? 35-40 ракет на рік? 3-4 ракети на місяць? І це в період, коли не було масштабних санкцій, був доступ до іноземних технологій, а фінансування армії текло рікою від надприбутків із експорту енергоносіїв?

Робіть висновки з того, наскільки для них виробництво цих ракет зараз є проблематичним. Але є ще один дуже важливий момент.

Що таке 120 ракет? Чи це 20% від початкового запасу? Так, а ще це може бути так званий недоторканний запас, який зазвичай і становить від 10 до 20% від початкового боєкомплекту тієї чи іншої номенклатури. Але є одне «але».

Це «АЛЕ» в тому, що в ряді випадків між відсотковим співвідношенням НЗ та кількістю носіїв/пускових цього озброєння є прямий взаємозв’язок, що враховує забезпечення всіх боєкомплектом, хоча б на умовно разове застосування.

У росії на озброєнні перебуває 162 ОТК «Іскандер». Кожен комплекс має парну пускову на 2 ракети. Тобто, за логікою речей, реальний недоторканний запас має повністю завантажувати всі носії цієї номенклатури озброєнь щонайменше на один пуск. А росія зараз може забезпечити разовий пуск не 162 комплексів, а 60, тобто менше 40% від тих, що стоїть на озброєнні.

М’яко кажучи – це означає, що окупанти вже давно вилучають свій НЗ, який вони навіть не змогли повноцінно забезпечити за роки спокійного існування.

Олександр Коваленко