росіяни зруйнували та замінували майже всі енергооб'єкти на Херсонщині - Кудрицький

Складність ситуації з енергопостачанням у Херсонській області пов'язана насамперед із руйнуванням та мінуванням енергетичної інфраструктури під час відходу російських військ.

Про це повідомив голова правління Укренерго Володимир Кудрицький під час брифінгу «Енергетичний фронт: стан енергосистеми після шести хвиль ракетних атак», проведеного Медіацентром Україна – Укрінформ.

«У нас специфічна ситуація з постачанням електроенергії в Херсонській області, яка не пов'язана з обстрілами, а з тим, що росіяни цілеспрямовано підірвали та замінували мало не всю енергоінфраструктуру. Потрібен час, щоб розмінувати. Думаю, що малоймовірний сценарій, коли одна область довго знаходитиметься без світла, а усі інші будуть «сяяти», - зазначив очільник української компанії.

За його словами, наразі в планах Укренерго відновити щонайменше одну лінію електропередач, яка забезпечить подачу електроенергії в Херсонську область.

«Найбільший виклик – рівень мінування. Є такі ділянки, де один квадратний метр необхідно розміновувати годину, а наші лінії – це десятки кілометрів. Тому працює величезна кількість бригад як саперів, так й енергетиків, які фактично йдуть за ними слідом. Ця робота не зупиняється. Там, де ми бачимо пошкодження і маємо можливість відновити, ми ремонтуємо», - резюмував Кудрицький.

Читайте також: Від обстрілів постраждали всі ТЕС та ГЕС, по деяких били до восьми разів - Укренерго

Як повідомлялось, з 10 жовтня росіяни обстрілюють українську енергосистему. 15 листопада росіяни завдали чергового масового удару по енергетичних об’єктах. Атака на енергосистему стала найбільшою з початку російської агресії. Влучання відбулись як по об‘єктах генерації, так і по системі передачі електроенергії.

Наразі НЕК «Укренерго» і низка енергетичних компаній провели тренування і підготовчі заходи, щоб бути готовими до можливого виникнення блекауту в разі подальших російських обстрілів енергетичної інфраструктури.