На гуманітарне розмінування спрямують частину з виділених Нідерландами €2,5 мільярда

Уряд Нідерландів виділив 2,5 млрд євро допомоги для України у 2023 році, частину цих коштів спрямують на гуманітарне розмінування.

Як передає Укрінформ, про це йшлося під час зустрічі міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка з міністром зовнішньої торгівлі та співробітництва у галузі розвитку Королівства Нідерландів Лісьє Схрейнемахер, повідомляє Міністерство внутрішніх справ.

“На даний момент заміновано 30% територій України. Розмінуванням займається ДСНС та Нацполіція. Ми збільшили чисельність підрозділів піротехніків та вибухотехніків утричі. Вже знешкоджено близько півмільйона вибухонебезпечних предметів”, - зазначив Клименко.

Він додав, що зараз є велике навантаження на піротехніків та саперів на звільнених від росіян територіях, оскільки ворог залишає по собі замінованими не лише дороги, а й будинки.

Досі здійснювалося переважно оперативне розмінування – доріг, ліній електропередач, газопроводів, але надалі доведеться розміновувати великі території, в тому числі сільськогосподарські, а також акваторії Чорного і Азовського морів та прилеглих річок. Тому МВС намагається максимально укомплектовувати підрозділи, які займаються розмінуванням. “І наразі ми потребуємо важких машин для розмінування. Оскільки безпека наших людей – пріоритет”, - наголосив Клименко.

Читайте також: Відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи з питань гуманітарного розмінування

Схрейнемахер заявила: ”Розмінування - це процес, який вимагає уваги і часу та багатьох зусиль. Робота, проведена вами, є дуже важливою. Я захоплююсь тим, що робить ваша команда і щаслива, що Нідерданди можуть надавати вам допомогу. Ми зробимо все, щоб надавати більше допомоги і якомога швидше, оскільки ми розуміємо обсяги роботи”.

Клименко подякував Нідерландам за вже надану допомогу, зокрема за мобільні госпіталі, а також за прихисток 85 тисяч українців, які отримали статус тимчасового захисту в Нідерландах.

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час візиту до України повідомив, що його країна відправить ще 40 вантажівок енергообладнання для відновлення українських ТЕС.