На окупованих територіях росіяни найчастіше катують цивільних струмом - правозахисники

На окупованих територіях України росіяни найчастіше катують цивільних електричним струмом, а також побиттям.

Про це розповіли на під час пресконференції правозахисники Центру прав людини ZMINA на брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ, презентуючи дослідження про тортури та жорстоке поводження з цивільними на окупованих територіях України.

“Документатори ZMINA в рамках цього дослідження почали документувати випадки тортур з початку вторгнення російської федерації і завершили у березні 2023 року. За цей час ми опитали 45 осіб з Київської, Харківської та Херсонської областей, серед них - 28 постраждалих і 17 свідків. Ми також задокументували інформацію з відкритих джерел. Станом на сьогодні 300 таких повідомлень за відповідною процедурою згідно зі стандартами протоколу Берклі задокументовано з відкритих джерел. І загалом це 345 кейсів задокументованих протягом цього періоду, що стосуються випадків тортур", - сказав керівник проєктів Центру прав людини ZMINA Олег Гнатюк.

За його словами, ці кейси правозахисники передали у спільну коаліційну архівну базу воєнних злочинів, а 30 кейсів - до Офісу генпрокурора.

Він зазначив, що це не остаточна кількість злочинів росії, насправді їх може бути тисячі, адже російські військові катують українців в окупації ледь не щодня і про багато випадків стане відомо після деокупації територій. Крім того, не всі постраждалі готові про це повідомляти.

Читайте також: СБУ ідентифікувала комбата росгвардії, який віддавав наказ труїти українців у «газових камерах»

Гнатюк також повідомив, що, за даними Нацполіції, наразі відомо про 52 місця катівень росіян. Серед них найбільше у Харківській (27) та Херсонській (16) областях.

Зі свого боку, дослідник Центру прав людини ZMINA Борис Петруньок розповів, що найчастіше жертвами затримань та катувань ставали колишні військовослужбовці, учасники АТО, їхні родичі, активісти та місцеві лідери, представники влади, підприємці, волонтери, а також проукраїнськи налаштовані цивільні.

За його словами, задокументовані випадки катувань показують, що росіяни найчастіше вдавалися до катування українців струмом.

“Крім того, дуже розповсюдженими були різноманітні випадки побиття: ударами рук чи ніг, металевими або пластиковими трубами, дерев’яними битками чи спеціальними поліцейськими кийками. Також постраждалі перебували під постійним психологічним тиском, були свідками катувань інших осіб, стали жертвами різноманітних форм залякувань”, — зазначив Петруньок.

Багато випадків катувань на території Київщини в березні 2022 року призводили до смерті потерпілих, додав він.

Читайте також: росіяни піддавали херсонців катуванням у понад 20 ізоляторах міста і околиць – звіт HRW

Дослідники Центру прав людини ZMINA переконані: становище цивільного населення на окупованих територіях не так залежить від конкретного підрозділу армії рф, який там знаходиться, як від тривалості окупації та інтенсивності ведення бойових дій у цьому районі. І більша кількість злочинів проти цивільного населення вчинялася в тих районах, які були окуповані найдовше. Тортури проти цивільних, за словами правозахисників, стали способом придушення цивільного спротиву, до якого росіяни не були готові.

Як повідомлялося, у Херсоні знайшли близько 20 катівень, де російські загарбники утримували мешканців тимчасово захопленого міста, система цих в'язниць фінансувалася з рф на державному рівні.