російські війська в районі Бахмута обмежені у здатності захищатися від контратак ЗСУ – ISW

Війська рф в районі Бахмута мають проблеми з боєздатністю та виснажені постійними штурмами міста, що значно обмежує їхню спроможність у цьому районі захищатися від контратак ЗСУ.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

«Проблеми з боєздатністю російських військових, які посилюються через постійні атаки в районі Бахмута, ймовірно, значно обмежують здатність російських сил у цьому районі оборонятися від локальних українських контратак», - йдеться у звіті.

Як приклад, ISW наводить 72-гу окрему мотострілецьку бригаду рф, що сама по собі є символом багатьох проблем, з якими постійно стикаються російські військові.

Так, 7 серпня 2022 року аналітики ISW повідомляли, що 72-га окрема мотострілецька бригада формується в Оренбурзькій області рф у складі 3-го армійського корпусу – нового формування, що здебільшого складається з добровольчих батальйонів. У вересні 2022 року ЗМІ повідомляли, що 3-й російський армійський корпус розгорнувся в Харківській області, а також що український контрнаступ на Харківщині значною мірою знищив складові частини корпусу. Серед них, ймовірно, була й 72-га окрема мотострілецька бригада.

В ISW також нагадали, що українські ЗМІ припускали, що після українського контрнаступу на Харківщині вцілілі елементи 72-ї окремої мотострілецької бригади, ймовірно, були передислоковані до Миколаївської області, де зазнали втрат під час південного контрнаступу України в жовтні 2022 року.

Водночас ISW не може підтвердити, де саме зараз перебувають підрозділи бригади. Також вони не можуть підтвердити, куди передислокувалася 72-а бригада після відходу російських військ із західного берега Дніпра. Однак, за словами аналітиків, дуже ймовірно, що елементи 72-ї бригади, які нещодавно були передислоковані в район Бахмута, не діють там у повному складі.

Читайте також: Загарбники продовжують штурмувати Бахмут і Мар’їнку: ЗСУ відбили 39 атак

«Залучення російським військовим командуванням на Бахмутському напрямку елементів формування, яке зазнало двох поразок поспіль, разом з уже виснаженими елементами групи "Вагнера", ймовірно, надає українським військам можливості, які вони можуть використати при обмежених контратаках», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генштабу, Сили оборони України з 24 лютого 2022 року по 11 травня 2023 року ліквідували близько 196 тисяч 920 російських агресорів, при цьому за минулу добу - ще 610 осіб.