В Гаазі запрацює Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України

В місті Гаага (Нідерланди) наступного тижня розпочне роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України.

Як передає Укрінформ, про це заявив генеральний прокурор України Андрій Костін, повідомляє ОГП у Телеграмі.

“Наступного тижня в Гаазі розпочне роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA)”, - заявив Костін.

Читайте також: Костін відзначив внесок словацьких фахівців у розслідування злочинів РФ проти України

Генеральний прокурор сподівається, що це усуне прогалини у механізмах притягнення до відповідальності агресора. Він підкреслив, що створення спеціального міжнародного трибуналу є найбільш законним рішенням і відповіддю на безкарність Росії.

“Позиція України чітка: маємо покласти край безкарності Росії як держави, так і конкретних осіб, причетних до планування і вчинення злочинів. Це критично важливо для безпеки всього світу", - наголосив Костін.

Читайте також: Костін обговорив з африканськими лідерами покарання Росії до за воєнні злочини

Рішення про відкриття ICPA було затверджено у березні цього року під час конференції United for Justice у Львові. Тоді генеральні прокурори країн-членів спільної слідчої групи (JIT) підписали додаток до Угоди про створення JIT щодо початку роботи на базі Євроюсту Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України.

Як повідомлялося, Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Читайте також: Костін з міністром юстиції Хорватії розшук та замороження російських активів

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.