Українське суспільство швидко опанувало інформаційний режим воєнного часу - Маляр

Українське суспільство безпрецедентно швидко опанувало специфіку оприлюднення інформації під час війни.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Ми першопроходці абсолютно нової якості інформаційної війни. Ніде в підручниках чи на тренінгах до такого не готували. Найбільший інформаційний виклик цієї війни, не ворожа дезінформація, а необхідність всьому суспільству перейти на інформаційний режим воєнного часу", - зазначила Маляр.

За її словами, Україна не запроваджувала військову цензуру, але пішла шляхом презумпції, що українське суспільство доросле і буде достатньо пояснень.

Читайте також: У Міноборони назвали 10 унікальних фактів визвольної війни України

"За час повномасштабного вторгнення у Міноборони відбулась величезна кількість оффрек зустрічей з блогерами, експертами, журналістами і ми завжди знаходили розуміння. Рік тому Міноборони розробило і передало в усі обласні адміністрації правила висвітлення інформації військового характеру. Усі голови ВЦА з нами на зв’язку з цього питання 24/7. І результат очевидний", - підкреслила Маляр.

Міноборони провело декілька просвітницьких кампаній щодо правил подачі інформаціі під час війни.

"Більшою мірою ми з задачею впорались і ставка на дорослість суспільства була зроблена вірно. Втім, безумовно є люди, які заради переглядів і лайків можуть оприлюднити будь що. Зараз багато хто робить собі публічний капітал на військовій темі. Але доросле суспільство таких людей вже почало засуджувати та не довіряти їм", - зауважила Маляр.

Однак, за її словами, все ж бувають поодинокі зливи чутливої інформації від мобілізованих військових.

Читайте також: У Міноборони підбили підсумки 500 днів повномасштабної війни

"В нас є випадки, коли цивільні допомагають бригадам в обмін на інформацію і навіть в обмін на інтерв’ю певним ЗМІ. Міноборони разом з ЗСУ займається вирішенням цього питання", - зазначила Маляр.

Але, на її думку, поодинокі випадки на кількасоттисячну армію - це непоганий результат.

"Зараз вже можна говорити, що наше суспільство безпрецедентно швидко опанувало специфіку оприлюднення інформації під час війни та дуже добре навчилось вирізняти вороже ІПСО", - підсумувала Маляр.

Як повідомляв Укрінформ, у Міноборони знову закликали не поширювати завчасно інформацію з фронту.