Російським військовим під час оборони Києва транслювали похоронний марш – керівник управління РЕБ ЗСУ

Українські військовослужбовці за допомогою засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) на початку повномасштабної війни подавлювали частоти авіації РФ і транслювали росіянам похоронний марш.

Про це керівник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генерального штабу ЗСУ полковник Іван Павленко поінформував у інтерв’ю «Українській правді», передає Укрінформ.

За його словами, основним підтвердженням того, що радіоподавлення є успішним, є те, що противник перестроюється на інші частоти.

«У перші дні війни, коли «орки» літали в районі Києва, ми використовували радіостанції для того, щоб здійснювати радіоподавлення управління авіації противника. Хлопці тоді записали похоронний марш, який лунав в ефірі у росіян. Я вам кажу, вони тоді міняли частоти миттєво. 10 секунд – зміна. Позитивний ефект одразу», - сказав він.

Відповідаючи на питання, чи помічав він, щоб росіяни до початку війни впливали на підготовку українських радіоінженерів, переманювали фахівців, Павленко поінформував, що росіяни готувалися до цієї війни давно і системно.

«Усі технології, які цікаві в Україні саме з точки зору радіоелектроніки, контролювалися росіянами. Вони намагалися вивезти ці технології з України, часто разом із фахівцями. До 2014-го року дуже багато фахівців виїхали з України», - розповів військовий.

Читайте також: Україна вже має можливість протидіяти російській системі РЕБ «Комета» - Генштаб

Керівник управління РЕБ зазначив, що в Україні є підприємство, яке виробляє засоби супутникової навігації, і заявив, що звідти виїхала велика кількість фахівців.

«Тоді ж не було розуміння, що буде війна. Просто їм пропонували набагато кращі умови в Росії. Сім'ї, робота, контракти – все це було гарантовано. І ці люди просто виїжджали, а потім почалася війна», - сказав він.

Як повідомлялося, у Міністерстві внутрішніх справ заявили, що російські засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ) нічого не можуть зробити зі Starlink, які були надані раніше Україні.